Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu, keď vás na túre zastihne búrka? Toto by ste mali vedieť
Zdielať na

Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu, keď vás na túre zastihne búrka? Toto by ste mali vedieť

SLOVENSKÝ RAJ / Leto je definitívne tu a spozornieť by mali aj turisti. Počasie je ťažko predvídateľné nielen v Tatrách. Pri turistike v Slovenskom raji vás môžu prekvapiť silné búrky.

Počasie v horách sa mení veľmi rýchlo. Aj keď na začiatku túry je slnečné počasie, na jej konci už môže byť dážď, preto turisti musia byť na toto pripravení. Podľa horských záchranárov je základom všetkého vyraziť do hôr skoro ráno. V súčasnosti sa búrky nad Slovenským rajom formujú okolo obeda. "Okolo tej jedenástej, dvanástej treba rátať, že je to také búrkové," uviedol záchranár Horskej záchrannej služby Slovenský raj Ján Knuteľ. 

Vtedy by už turisti podľa záchranárov mali byť na zostupe. Vôbec nie je bezpečné, ak sú na planinách, pretože k búrkam sa viažu nebezpečné blesky. "Na Kláštorisku je strašne veľa turistov. Na Malej, Veľkej Poľane alebo na Poľane Glac. Tu by som radil nezdržiavať sa na otvorených priestranstvách. Nezdržiavať sa pri nejakých osamotených stromoch, ale skôr vojsť niekde do lesa, aby ten zvod namiesto mňa urobila tá príroda," povedal náčelník Horskej záchrannej služby Slovenský raj Ivan Krajčír.

Búrka už mala v Slovenskom raji obeť. Padajúci strom počas lejaku pred rokmi zasiahol muža. Tento prípad skončil smrťou. Ide ale o mimoriadne ojedinelý prípad. Ak prečkávate búrku so silným vetrom v lese, sledujte koruny stromov, či sa nebezpečne nenakláňajú. "To je príroda, to je objektívne nebezpečenstvo a je to možno jedna k tisícim, že sa niečo také stane," dodal Krajčír.

Aj laik dokáže podľa oblaku zhodnotiť blížiace sa nebezpečenstvo. Treba sledovať vývoj oblaku. "To je neskutočné monštrum, ktoré sa takto vyvíja. Do štádia búrkového oblaku to ide vtedy, keď v hornej časti toho oblaku začína vznikať kovadlina," povedal meteorológ Peter Jurčovič. Turisti, ktorých sme v raji stretli s týmto rizikom rátajú. Veľmi dobre si uvedomujú rýchlosť vzniku búrok z tepla. Podľa meteorológa sa stav náhlych búrok bude rozvíjať najmä počas júla, ich sezóna končí v septembri.

Silné letné búrky môžu narobiť poriadne problémy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy