Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pracovníci NP Veľká Fatra sa tešia milému úspechu. Samica medveďa si úspešne adoptovala opustené mláďa
Zdielať na

Pracovníci NP Veľká Fatra sa tešia milému úspechu. Samica medveďa si úspešne adoptovala opustené mláďa

VEĽKÁ FATRA / Pracovníci Správy Národného parku Veľká Fatra sa tešia milému úspechu. Nielenže pomohli adopcii malého medveďa, ale ako prvým na Slovensku sa im podarilo zaznamenať, že adopcia naozaj vyšla. Ochranári pritom zdôrazňujú, že ak ho k sebe prijala náhradná mama, je to nesmierne dôležité pre ďalší vývoj mláďata v jeho prirodzenom prostredí.

Adoptívna matka sa s veľkou láskou stará o mláďa medveďa, ktorého sa ujala. Vzájomné šťastie teraz môžu obidvaja prežívať vďaka dobrej vôli ochranárov. "Naozaj tam bolo vidno taký pekný materinský kontakt, stále ho oňuchávala, stále s ním mala taký úzky kontakt, takže si ho osvojila," hovorí Juraj Žiak zo Správy NP Veľká Fatra. 

Predtým bolo toto mláďa opustené. Potulovalo sa v oblasti Turca a miestni na to upozornili strážcov prírody, ktorí si najprv mysleli, že to môže byť následkom medvedej ruje.
"Že pravdepodobne tá samica mohla byť vyplašená veľkým samcom a mláďatá sa mohli roztratiť, že si ho zoberie," dodáva Žiak. No tento scenár sa nepotvrdil. 

"Boli sme prekvapení, že po tých troch týždňoch, keď to mláďa bolo, dá sa povedať, opustené, bolo ešte vo veľmi slušnej kondícii. Vedelo si v tej prírode nájsť už potravu," tvrdí Ľudovít Remeník zo Správy NP Veľká Fatra. 

Vypustili ho do lokality s viacerými medvedími samicami 

Ochranári ho teda chytili. A rozhodli sa, že ho vypustia do lokality, o ktorej vedia, že tam v tomto období žijú viaceré medvedie samice. Odborníci vravia, že je priam ideálne, ak si ho zobrala k sebe druhá mama, pretože ho bude učiť čo má robiť, aby prežilo.

"Od správania k ľuďom, od správanie k prírode, o potrave. To je preto mláďa veľmi dôležité,"vysvetľuje Remeník. Samozrejme, ochranári sú veľmi radi, ak môže malá medvedica žiť vo voľnej prírode a nie v zoologickej záhrade.

Medveď biely sa odvážil až k príbytkom. Buď sa zatúlal alebo už v dôsledku klimatických zmien nemá vo svojom prirodzenom prostredí dostatok potravy. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy