Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Po vlakoch a obedoch zadarmo ďalšie sociálne opatrenie. Pomôcky pre prvákov
Zdielať na

Po vlakoch a obedoch zadarmo ďalšie sociálne opatrenie. Pomôcky pre prvákov

BRATISLAVA / Po obedoch zadarmo, či rekreačných poukazoch by malo prísť ďalšie sociálne opatrenie. Príspevok v hodnote 100 eur na nákup školských pomôcok pre všetkých prváčikov základných škôl.

"Jedná sa približne o 55 000 žiakov, ktorí pravidelne nastupujú do toho prvého ročníka. Tu chceme tieto veci zrealizovať tak, aby už mohli byť účinné od 1.septembra," informuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Dva názory

Príspevok 100 eur na pomôcky pre prváčikov rozdelil odborníkov na dva tábory. "Takýto návrh môžeme iba privítať. Určite to pomôže rodičom začínajúcich prváčikov. Najväčšia záťaž finančná je práve na prvákov, kedy im treba zabezpečovať pomôcky," myslí si Pavel Ondek, predseda odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. 

"Bude tu ďalší príklad dávky, ktorý nebude rozlišovať medzi tým, či človek si môže tieto prostriedky kúpiť za vlastné peniaze alebo nie. Popiera sa tam princíp týmto solidárneho štátu, ktorý pomáha tým, ktorí sú v núdzi," vraví naopak analytik Radovan Ďurana. 

Príspevok pre všetkých 

Treba povedať, že dotácia na školské potreby sa poskytovala aj doteraz. Nárok na ňu však mali len deti v hmotnej núdzi navštevujúce materskú a základnú školu. "Za tento rok to bolo 45 558 detí, ktorým sme takýmto spôsobom pomohli vo výške 756 tisíc eur," dodal Richter. 

"Dotácia na školské pomôcky bola v predchádzajúcom roku vo výške 33,20 eur a poskytovala sa 2-krát ročne vo februári a v septembri," uvádza Mária Hrehová z ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. Či sa aj výška tohto príspevku bude meniť, ukážu až výsledky politických diskusií, ktoré sú momentálne len v začiatkoch.

Rodičia alebo škola? 

Riešiť sa bude aj to, či 100 eur na pomôcky dostanú do rúk priamo rodičia, alebo ich dostane škola a tá pre žiakov jednotlivé pomôcky zakúpi. Ani tu však neprevláda jednotný názor. "Ja si myslím, že by to mala dostať škola. Pokiaľ ich rodič dostane priamo, viem si predstaviť, ako by bola potom tá spätná väzba, či práve tieto finančné prostriedky na to budú použité," uviedol Ondek. 

"My ekonómovia preferujeme, keď štát, ak dáva niečo ľuďom, tak by to mali byť peniaze v hotovosti, aby si tí ľudia najlepšie rozhodli, ako ich použijú," myslí si naopak analytik Róbert Chovanculiak. 

Tieto legislatívne zmeny by mali byť financované z rovnakého balíčka ako obedy zadarmo. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy