Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Bratislavu ovládli zhromaždenia Hrdí na rodinu a Dúhový Pride
Zdielať na

FOTO: Bratislavu ovládli zhromaždenia Hrdí na rodinu a Dúhový Pride

BRATISLAVA / Centrum hlavného mesta zaplnili stovky ľudí. Sobotné popoludnie sa totiž nesie v znamení dvoch zhromaždení - Hrdí na rodinu a Dúhový Pride. Jedni sú za tradičnú rodinu, a tí druhí za práva LGBTI. Na zhromaždenie Hrdí na rodinu prišiel aj Andrej Danko a Boris Kollár, rovnako nechýbali ani prívrženci ĽSNS.

Pochod Hrdí na rodinu odštartoval  o 14:30 na Rudnayovom námestí pri Katedrále sv. Martina. Nadšenci tohto pochodu sa snažia ukázať, že dieťa potrebuje matku aj otca. "Sme apolitickí. S radosťou prídeme a s radosťou chceme aj odísť. Všetkých pozývame a vyzývame, aby prišli s radosťou v srdci," uviedol hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. Ôsmym pochodom Hrdí na rodinu chcú verejne vyjadriť, že rodina je skutočne úžasná a výnimočná, lebo sa v nej rodia a najlepšie vychovávajú deti, inde sa to lepšie nedá. Pre deti chystajú prekvapenie a verejnosť vyzývajú, aby prišla v červenom tričku. 

Na tento pochod zavítal aj predseda NR SR Andrej Danko a líder strany Sme Rodina Boris Kollár. Danko vošiel aj do kostola, kde sa pomodlil a následne vyšiel von do davu ľudí. Kollár sa na pochode vyjadril, že je tam nielen ako politik, ale aj ako normálny človek.  Nechýbali ani prívrženci ĽSNS a Milan Uhrík. 

"Ja mám tie deti s matkami, nemám ich s chlapmi a nemajú to dve ženy. To tuna nemotajme pre boha živého," vyhlásil Boris Kollár. 

"Som veľmi rád, že v žijem v štáte, kde dnes na jednej strane vyjadrili názory ľudia podporujúci komunitu LGBTI a na druhej strane pochod „Hrdí na rodinu“. Som presvedčený, že to budú slobodné a demokratické vyjadrenia ľudí, tak ako sa to patrí na vyspelý, demokratický a právny štát. Slovensko je súčasťou Európskej únie, ale Slovensko ma iný postoj k tomu, čo iné členské štáty Únie alebo veľmoci považujú za prirodzené," povedal predseda Danko s tým, že práva maloletých detí sú pre SNS sväté.

"Asi mi dáte za pravdu, že neexistuje právny predpis na svete, ktorý by hovoril, že homosexualita je základné ľudské právo. Asi mi dáte za pravdu, že je tu množstvo predpisov, ktoré hovoria o právach maloletých detí. Na príklade Rakúska si Slovensko uvedomuje, že ak by sme legislatívne povýšili spolužitia dvoch mužov alebo žien na úroveň manželstva, boli by sme konfrontovaní s problematikou adopcie maloletých detí. Nechceme experimentovať na malých deťoch," napísal v stanovisku Danko.

Dúhový Pride

O tretej poobede zase odštartoval na Hviezdoslavovom námestí deviaty ročník festivalu Dúhový PRIDE Bratislava. Organizátori pestrofarebného festivalu zverejnia výzvu slovenskej politickej reprezentácii a budú pre ňu hľadať podporu ľudí.  Organizátori politikov vyzývajú, aby sa v predvolebných kampaniach zdržali akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárali z LGBT ľudí na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovali verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku.

Takisto ich vyzývajú, aby pre páry rovnakého pohlavia zákonom ustanovili podmienky na štátom uznané uzavretie ich rodinného spolužitia a formu obradu pred orgánom štátu, ktorým ho štát akceptuje. 

Podporu vyjadrili primátor Matúš Vallo, ombudsmanka aj Ivan Štefunko a Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska. "V období, keď na Slovensku sú menšiny napádané slovne a nielen, je dôležité, aby sme sa vedeli ako majorita postaviť, tým ktorí potrebujú našu pomoc," vyjadril sa primátor mesta Vallo. "Stále verím, že na Slovensku sa veci pohnú dopredu a budeme garantovať právo každého na dôstojnosť a na rovnosť," povedala Mária Patakyová, verejná ochrankyňa práv. 

"LGBTI ľudia na Slovensku stále sú podľa legislatívy občania a občankami druhej kategórie,"  vyjadril sa Martin Poliačik, poslanec NR SR, Progresívne Slovensko. 

Za svojim názorom si stále stojí aj evanjelický teológ Ondrej Prostredník. V minulosti mu totiž za jeho prejavenie cirkev zakázala pedagogickú činnosť. "Momentálne leží na stole Štrasburského súdu pre ľudské práva moje podanie, kde sa domáham uznania toho, že moje právo na slobodu prejavu bolo porušené,"  poznamenal Ondrej Prostredník. 

Politici a zhromaždenia

Prezidentka Zuzana Čaputová, exprezident Andrej Kiska a aj premiér Peter Pellegrini odkázali, že ani na jednom z pochodov sa nezúčastnia. 

V minulosti i teraz Pride otvorene podporila ombudsmanka Mária Patakyová, ktorej národniari odkazovali, aby nezabudla, koho hlasy ju do funkcie pomohli zvoliť. Ostatní politici sa k Dúhovému pochodu stavajú prinajmenšom vlažne.  

Ja poznám mnoho ľudí, ktorí sú homosexuáli, ja každého rešpektujem, ako žije. Moja hranica je, keď začnú títo ľudia hovoriť o osvojovaní si detí,"vyjadril sa Andrej Danko. Predseda NR SR sa domnieva, že nie je na mieste, aby dvaja muži a dve ženy vychovávali dieťa, ktoré je podľa jeho slov potom zmätené. "O tom je množstvo prác, ktoré pomenúvajú tento problém," podložil svoje tvrdenie Andrej Danko.  

Ako vnímajú pochody slovenskí politici? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy