Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Na východe Slovenska lietal vrtuľník bez pilota
Zdielať na

VIDEO: Na východe Slovenska lietal vrtuľník bez pilota

MIRKOVCE / Nad Mirkovcami na východe Slovenska lietal bezpilotný vrtuľník. Letná škola košickej Univerzity Pavla Jozef Šafárika strojom za státisíce eur skenovala vytipované územie. Vďaka podrobným 3D skenom je možné napríklad celoplošne určiť výšku stromov a inej vegetácie, a stanoviť tak množstvo biomasy v krajine. Ale tiež je možné určiť rizikové oblasti v prípade záplav. Takéto dáta už v minulosti pomohli dokonca aj vinohradníkom v tokajskej oblasti.

Na bezpilotnom vrtuľníky je zariadenie, ktoré laserom dokáže do detailov zmapovať skenované územie. Má to samozrejme svoje pravidlá. Môžu lietať len do istej výšky aby nekrížili dráhy civilných lietadiel. A pilot nesedí v stroji, ale riadi stroj zo Zeme. "Samozrejme je spolupráca aj s vežou, ohlásenie výšky, oblasti, a tak ďalej," vyjadril sa Eduard Dvorný, pilot. 

Vďaka bezpilotnému zariadeniu je možné získať kvalitnejšie dáta, práve preto, že lieta bližšie k zemi. "Takéto dáta potom môžeme využiť pre veľmi podobné modelovanie prírodných javov, napríklad tých povodní," vysvetlil Michal Gallay, prodekan PF UPJŠ v Košiciach. 

Na letisku pri Mirkovciach bola okrem študentov Letnej školy aj profesorka z Univerzity v Severnej Karolíne. Vysokoškolská pedagogička pôvodom zo Slovenska žijúca v Amerike. V tamojšom centre pre geopriestorové analýzy majú s podobnými prístrojmi dlhoročné skúsenosti. "Tým, že máme presnejšie modely terénu, dokážeme presnejšie predpovedať, ktoré územia budú zaplavené," povedala Helena Mitášová z North Carolina State University. 

Vďaka dátam, dokážu zachytiť a modelovať javy a zmeny v krajine vo vysokom priestorovom rozlíšení na úrovni niekoľkých centimetrov. Dajú sa predpovedať alebo určiť rizikové lokality, v ktorých napríklad nie je vhodné stavať alebo je možné vďaka nim pripraviť vhodné protipovodňové opatrenia. 

Ide o špičkové technológie, s ktorými na Slovensku pracuje len niekoľko univerzitných pracovísk. Tím z košickej univerzity má za sebou aj skenovania výnimočného územia v tokajskej oblasti. Dáta, ktoré nazbierali pomohli aj tamojším vinárom, keď sa podarilo navodiť model odtoku vody vo viniciach počas búrky s výdatnými zrážkami. "Ten vinohradník potom vie, že aha tu mám viacej hnojiť alebo urobiť nejaké opatrenia, aby mi živiny od viniča neodnášalo preč," dodal Gallay. 

Od pádu vrtuľníka MI-8 uplynulo už 40 rokov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy