Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Bratislave sú voľné nové pracovné miesta s nadpriemernými platmi
Zdielať na

V Bratislave sú voľné nové pracovné miesta s nadpriemernými platmi

BRATISLAVA / To, že Európsky orgán práce - v skratke ELA bude sídliť v Bratislave novinkou nie je. Prácu by mal dať 140. ľuďom a ponuky už niekoľko dní visia na stránke ELA. Európsky orgán znamená pre jeho zamestnancov aj európske mzdy - teda pre Slovákov nadštandard. Kto bude jej šéfom, či jeho zástupcom, ešte vraj isté nie je.

Necelá tridsiatka zamestnancov nastúpi do ELA začiatkom jesene. Nevyhnutnosťou je samozrejme aj znalosť cudzieho jazyka, ideálne angličtiny, nemčiny či francúzštiny. Výberové konania budú vraj transparentné. Celkovo bude mať ELA 140 zamestnancov a nie všetky miesta sú pre Slovákov.

Pre našinca sú to samozrejme finančne zaujímavé pozície, keďže u bežného úradníka sa hýbeme okolo 4000 eur nástupnom plate a riadiaci pracovník sa môže dostať až na 5000 eur.

"Výberové konania na jednotlivé pozície bude riešiť Európska komisia," hovorí minister práce Ján Richter. Ešte lukratívnejší job to bude pre výkonného riaditeľa, ktorého volí dozorná rada a zväčša nie je z členského štátu, v ktorom orgán sídli.

V dozornej rade sedí zástupca každého členského štátu, plus dvaja členovia, ktorých navrhne Európska komisia, ďalší piati členovia, ktorí nemajú hlasovacie právo a samozrejme i pozorovatelia.

Už dlhší čas sa šepká o tom, že o jeden z vedúcich postov by mal mať záujem aj súčasný štátny tajomník ministerstva práce, on sám ale tieto informácie poprel:

"Smer vôbec túto otázku nerieši a aj keby riešil, tak na to nemá absolútne žiadny dosah. A ja ani nemám ambíciu byť popredným funkcionárom ELA," povedal Branislav Ondruš. Napriek tomu, že ELA bude mať sídlo v Bratislave, prvým zamestnancom sa môže stať, že chvíľu budú pracovať zo zahraničia.

ELA je slovenským úspechom, o získanie sídla jednej z európskych organizácií sa Slovensko uchádzalo dlhodobo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy