Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočnera opäť obvinili v kauze golfového areálu v Báči. Obhajoba hrozí sťažnosťami na eurokomisiu
Zdielať na

Kočnera opäť obvinili v kauze golfového areálu v Báči. Obhajoba hrozí sťažnosťami na eurokomisiu

BRATISLAVA / Najnovšie obvinenie vyšetrovateľov finančnej polície vznesené Marianovi Kočnerovi a ďalším stíhaným osobám, má byť v prípade mediálne známeho golfového areálu v Báči, v ktorom je Kočner spoluobvineným s dvomi mužmi. Ide o prípad náročného ekonomického charakteru, v ktorej sa zvláštne zachovala aj banka, ktorá poskytla niekoľko miliónový úver.

Informáciu o ďalšom obvinení Kočnera, no teraz v kauze golfového areálu v Báči, dopoludnia zverejnil DenníkN. Podľa polície, ktorá o obvinení informuje na sociálnej sieti, ide o zločin poškodzovania veriteľa formou spolupáchateľstva. Súvisí s odstránením majetku akciovej spoločnosti. Veriteľom mala vzniknúť škoda najmenej 3,1 milióna eur. 

Televízia JOJ už 11.4. 2019 informovala, že pre kauzu Báč Kočnerovi prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR po preštudovaní dôkaznej situácie 3. apríla 2019 uznesením obvinenie vyšetrovateľa zrušil, a ten musel vo veci ďalej konať, a opäť rozhodnúť. Kedže opätovné obvinenie Kočnera polícia bližšie nešpecifikuje je zrejmé, že vyšetrovateľ doplnil dôkaznú situáciu tak, že znovu v trestnom konaní obvinenie trojici vzniesol. Ide o prípad náročného ekonomického charakteru, v ktorej sa zvláštne zachovala aj banka, ktorá poskytla niekoľko miliónový úver.

Podľa Kočnerového obhajcu, ktorým je v prípade Báč Michal Mandzák, naopak, má byť v prospech obvinených skutočnosť, že samotní poškodení tvrdili a uvádzali, že v spoločnosti Welten v konkurznom konaní je majetok hodnoty vyššej ako malo byť "ich údajné poškodenie obsiahnuté v trestnom oznámení". O svoje nároky ukrátení byť teda nemohli a políciou vyšetrované skutočnosti nie sú podľa obhajoby trestným činom. 

Obvinení napádali aj to, že pri konkurze nebol ustálený celkový okruh veriteľov, čo v čase "ukracujúceho úkonu" známe musí byť. V sťažnosti
obvinení ale napádali najmä to, že neboli splnené všetky normatívne znaky stíhaného trestného činu. 

Nové obvinenie, nové výsluchy, a zrejme aj ďalšie Kočnerove sťažnosti

Minulý týždeň mali súdy rozhodovať o ďalšej žiadosti obvineného a súčasne aj obžalovaného Mariana Kočnera- o prepustenie z väzby na slobodu. Televízia JOJ informovala, že hoci jeho obhajcovia žiadosť podali, samotný Kočner sa nakoniec rozhodol, že na jej prejednaní súdom netrvá, čo aj súdu oznámil.  Príslušný súd mu teda vyhovel a o skôr podanej žiadosti o prepustenie z väzby nerozhodoval.

Prečo sa obžalovaný v mediálne známom prípade televíznych zmeniek takto rozhodol, vysvetlil televízii jeho obhajca v zmenkovej kauze Mandzák. "Marián Kočner netrvá na svojej žiadosti o prepustení z väzby z toho dôvodu, že tu existuje dôvodné podozrenie až presvedčenie o monitorovaní jeho komunikácie s obhajcami, a preto sa nemôže riadne pripravovať na výsluch."

Obhajoba Kočnera tvrdí, že ich rozhovori monitorujú

Toto Kočnerova obhajoba tvrdí už niekoľko mesiacov. Ich klient sedí rok pre zmenky vo väzbe v pevnosti leopoldovského Ústavu na výkon väzby
a výkon trestu pre odsúdených. Tam za ním obhajcovia chodia pravidelne. Stretávajú sa s ním v pridelenej miestnosti označenej číslom 4., ktorá je údajne výlučne prideľovaná len Kočnerovi. Podľa nich je miestnosť utajene monitorovaná políciou, čo považujú za nezákonný postup. A kedže sa nemôžu
takto s klientom kvalifikovane radiť, z toho dôvodu obžalovaný podnikateľ ani nežiada o prepustenie z väzby.

"Je nám sústavne prideľovaná výsluchová miestnosť č. 4., ktorá je nepretržite vyhradená len Marianovi Kočnerovi, z čoho usudzujeme, že je monitorovaná. Len pre ilustráciu uvádzame, že v ÚVV Leopoldov sa priemerne nachádza 250 obvinených vo väzbe a 11 výsluchových miestností (vrátane miestnosti č. 4), ktorá je vyhradená iba pre Mariána Kočnera. Ide o bezprecedentný postup v slovenskom väzenstve," vyhlásila obhajoba. 

Zbor väzenskej a justičnej stráže sa už k tomu nedávno vyjadril takto: "Zbor väzenskej a justičnej stráže nie je oprávnený realizovať a ani
nevykonáva monitorovanie Vami uvádzaných procesných úkonov s obhajcom a väznenou osobou. V súvislosti s otázkou k určeniu jednej konkrétnej miestnosti uvádzame, že v prípadoch, kedy väznenú osobu navštevujú Orgány činné v trestnom konaní a obhajcovia na dennej báze (t.j. aj niekoľkokrát za deň) a vzhľadom na potrebu dodržania procesných lehôt, ako i ústavou garantovaného práva na obhajobu je možné, teda nie je vylúčené, že k určeniu takejto miestnosti môže prísť, pričom jej označenie konkrétnym číslom má výlučne informačný charakter," uviedla pre TV JOJ Katarína Nováková z generálneho riaditeľstva ZVJS.

Marian Kočner koncom júna vypovedal. V ktorom prípade sa rozhodol prehovoriť?:

Kočnerovej obhajobe vysvetlenia nestačia, chystajú sťažnosť na EK

Pre Kočnerovu obhajobu takéto vysvetlenie nestačí, a hrozia stažnosťou na Európsku komisiu. To, že sa nemôžu údajne kvalifikovane radiť pri návštevách v base, zohľadnia v sťažnosti, ktorou aktuálne hrozia našim orgánom činným v trestnom konaní. Dá sa predpokladať, že ak to tvrdia v prípade miliónovej zmenkovej kauze a aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, budú to isté tvrdiť v prípade obvinenia pre golfový areál v Báči. Vylúčené to nie je ani v ďalších kočnerových stíhaniach. Advokáti chcú vedieť, či sú utajene monitorovaní, a ak áno, z akých dôvodov. 

"Ak nedôjde k náprave, podáme sťažnosť na Európsku komisiu pre porušovanie práva EÚ, a to konkrétne čl. 4 Smernice EÚ č. 2013/48/EÚ o práve na prístup k obhajcovi v trestnom konaní, ktoré garantuje právo na dôvernú komunikáciu obvineného vo väzbe s jeho obhajcom, uviedol Mandzák.

O akej smernici je reč a čo sa v nej píše?

Ide o smernicu európskeho parlamentu a rady 2013/48/EÚ z 22. októbra 2013 o práve na prístup k obhajcovi v trestnom konaní a v konaní o európskom zatykači a o práve na informovanie tretej osoby po pozbavení osobnej slobody a na komunikáciu s tretími osobami a s konzulárnymi úradmi po pozbavení osobnej slobody. Je zverejnené aj na internete. V odseku 34 sa dá dočítať, že: "Dôvernosť komunikácie medzi podozrivými alebo obvinenými osobami a
ich obhajcom je rozhodujúca pre zabezpečenie účinného výkonu práva na obhajobu, a je podstatnou súčasťou práva na spravodlivé súdne konanie." Členské štáty by preto bez výnimky mali rešpektovať dôvernosť stretnutí a iných foriem komunikácie medzi obhajcom a podozrivou, alebo obvinenou osobou pri výkone práva na prístup k obhajcovi ustanoveného v tejto smernici.

V odsekoch je uvedené ale aj to, čo znenie tejto smernice nelimituje, ak je to nevyhnutné pre zabezpečenie záujmov vyšetrovacích orgánov. Práve v prípade Kočnera polícia vyšetruje podozrenia, že mal údajne z väzenia zasielať tzv. motáky ( malé lístočky ručne písaných obvineným, či odsúdeným, poz.redakcie). Národná kriminálna agentúra v Kočnerovej kauze tieto "motáky" zaistila 26. novembra. Prípad vyšetruje ako trestný čin marenia spravodlivosti.

​Lístočky polícii podľa informácii TV JOJ, mal dôsledne opísať aj vysvetliť ich obsah bývalý Kočnerov priateľ a spolupracovník, Peter Tóth. Ten proti nemu vypovedá v prípade Kuciak a zrejme bude bude vypočutý ako svedok aj v nadchádzajúcom súdnom procese v zmenkovej kauze. Ten sa rozbehne už 22.7.2019.

Výpoveď Petra Tótha proti Kočnerovi si môžete pozrieť vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy