Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Danko v pozvaniach na oslavy SNP pokračuje. Predsedníčka ruskej Rady Federácie prisľúbila účasť
Zdielať na

Danko v pozvaniach na oslavy SNP pokračuje. Predsedníčka ruskej Rady Federácie prisľúbila účasť

Andrej Danko pozvaním Alexandra Lukašenka zaskočil nielen Zuzanu Čaputovú, ale aj samotnú bieloruskú diplomaciu

Google News Button Sledovať správy

MOSKVA / Predseda parlamentu Andrej Danko v nedeľu popoludní odletel na podnikateľskú misiu do Ruska. Tú absolvuje od 30. júna do 3. júla s viac ako dvadsiatimi slovenskými podnikateľmi v mestách Moskva a Kazaň.

Predseda NR SR Andrej Danko v utorok na rokovaní v Moskve osobne pozval predsedníčku Rady Federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Valentinu Matvijenkovú na augustové oslavy SNP do Banskej Bystrice. Matvijenková prisľúbila Dankovi, že na Slovensko vyšle svoju delegáciu. 

​„Ďakujem Andrejovi Dankovi za pozvanie na oslavy SNP a sľubujem, že do Banskej Bystrice pošleme delegáciu Rady Federácie. Som rada, že Slovensko ako krajina oceňuje ľudí, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne. To je cesta, ako upevňovať naše bilaterálne vzťahy. Práve tie majú význam pri obchodnej spolupráci. Vážime si aj postoj Slovenska k Rusku v Európe a najmä postoj SR na sankcie EÚ voči nám, ktoré Slováci odmietajú,“ povedala v utorok Valentina Matvijenková.

„Chcem mať vyvážené politické vzťahy na všetky svetové strany. To mi v politike skôr ubližuje, ale u Rusov cítim veľké srdce. Nie vždy je to po vôli liberálom, ktorí ma za to valcujú a majú k dispozícii milióny na kampaň od západných štátov. To sme videli aj v prezidentských voľbách,“ povedal v Moskve v utorok Andrej Danko.

Pozvanie Lukašenka 

Andrej Danko počas svojej podnikateľskej misie v Rusku dal najavo, že ho celá situácia mrzí. Zároveň zopakoval, že nešlo o oficiálne pozvanie a ani ho Lukašenko neprijal."Pozýval som prezidenta Lukašenka na návštevu Slovenska pri príležitosti štátneho sviatku SNP, kde by mali byť najvyšší predstavitelia Ruska, Rumunska či Bieloruska. Premiér Pellegrini tak isto pozýval na Slovensko prezidenta Trumpa či Putina a nikto za normálnych okolností nevidí za tým nič zlé. Neviem, asi sme fakt mali podľa niektorých ľudí pozvať na oslavy SNP dalajlámu," uviedol k pozvaniu predseda parlamentu.

Podľa Andreja Danka príde čas, keď Slováci pochopia, že iba cez osobné kontakty sa dá uspieť na východných trhoch. "Každopádne chcem povedať, že v týchto štátoch musíte dať úctu najvyššiemu predstaviteľovi, a keď mi raz povie môj partner na úrovni parlamentu, že pozvanie musí ísť cez prezidentskú kanceláriu, nemám o tom dôvod pochybovať. Mrzí ma však celá táto situácia, lebo Bielorusko je štát, kde musíte mať dobré osobné vzťahy, kým pokročíte do biznisu," dodal Andrej Danko.

Na záver pracovnej cesty sa vráti predseda parlamentu spolu s delegáciou späť do Moskvy, kde vystúpi na záverečnom plenárnom zasadnutí medzinárodného fóra „Rozvoj parlamentarizmu“. 

Danko a Blaha žiadajú odvolať Poliačika z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy