Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrej Danko: Mrzí ma nedorozumenie, ktoré vzniklo pri pozývaní bieloruského prezidenta Lukašenka
Zdielať na

Andrej Danko: Mrzí ma nedorozumenie, ktoré vzniklo pri pozývaní bieloruského prezidenta Lukašenka

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda NR SR Andrej Danko sa vyjadril, že ho mrzí nedorozumenie, ktoré vzniklo pri pozývaní bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na augustové oslavy SNP.

Týmto pozvaním zaskočil nielen Zuzanu Čaputovú, s ktorou podľa diplomatického protokolu mal pozvanie konzultovať, ale aj samotnú bieloruskú diplomaciu. Podľa denníka N Lukašenko už odkázal, že na takéto nepripravené návštevy nechodí. Lajčákovo ministerstvo zahraničných vecí hovorí, že nebude komentovať internú komunikáciu medzi dvoma vládami. 

Andrej Danko teraz ale počas svojej podnikateľskej misie v Rusku dal najavo, že ho celá situácia mrzí.  Danko zároveň zopakoval, že nešlo o oficiálne pozvanie a ani ho Lukašenko neprijal."Pozýval som prezidenta Lukašenka na návštevu Slovenska pri príležitosti štátneho sviatku SNP, kde by mali byť najvyšší predstavitelia Ruska, Rumunska či Bieloruska. Premiér Pellegrini tak isto pozýval na Slovensko prezidenta Trumpa či Putina a nikto za normálnych okolností nevidí za tým nič zlé. Neviem, asi sme fakt mali podľa niektorých ľudí pozvať na oslavy SNP dalajlámu," uviedol k pozvaniu predseda parlamentu.

Podľa Andreja Danka príde čas, keď Slováci pochopia, že iba cez osobné kontakty sa dá uspieť na východných trhoch. "Každopádne chcem povedať, že v týchto štátoch musíte dať úctu najvyššiemu predstaviteľovi a keď mi raz povie môj partner na úrovni parlamentu, že pozvanie musí ísť cez prezidentskú kanceláriu, nemám o tom dôvod pochybovať. Mrzí ma však celá táto situácia, lebo Bielorusko je štát, kde musíte mať dobré osobné vzťahy, kým pokročíte do biznisu," dodal Andrej Danko.

Minulý týždeň predseda parlamentu na margo pozvania Lukašenka na oslavy SNP uviedol, že konanie prezidentskej kancelárie v tomto prípade bolo zbytočné. "To, čo urobila prezidentská kancelária, bola zbytočná selekcia. Ja si stojím za tým a hlboko sa klaniam bieloruskému národu, že Bielorusi patria na tieto oslavy v najvyššom zastúpení," konštatoval. Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že vyslala signál, že pozvanie od nej nešlo. "Vyslali sme do Bieloruska signál, že pozvanie nebolo poslané z úradu prezidentky. Nie je to pozvanie odo mňa. Prezidenta by mal pozvať prezident," povedala.

Voľba ústavných sudcov rozdeľuje koalíciu. Danko tvrdí, že prispôsobiť sa musí aj prezidentka Zuzana Čaputová. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy