Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nepredražte si dovolenku v Chorvátsku. Za čo môžete dostať pokutu a koľko?
Zdielať na

Nepredražte si dovolenku v Chorvátsku. Za čo môžete dostať pokutu a koľko?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenskí policajti budú opäť pôsobiť v najnavštevovanejších oblastiach Chorvátska. Po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov a na základe pozitívnych reakcií turistov, ako aj chorvátskych kolegov, budú tento rok pomáhať o mesiac dlhšie. Svoju misiu tak ukončia 15. septembra.

Kde budú policajti pôsobiť?

  • Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska (Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, Ul. Put Muline 1). V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.
  • Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga (Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, Ul. Kralja Tomislava 85 a). V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 002.

Dopravné priestupky v Chorvátsku

V Chorvátsku sa za všetky porušenia predpisov v cestnej premávke aplikuje objektívna zodpovednosť vodiča vozidla. V prípade spáchaného priestupku (napr. neprimeraná rýchlosť), kde z fotografie nie je jasné, kto v čase spáchanie priestupku bol vodičom vozidla, polícia na základe Zákona o bezpečnosti v cestnej premávke požiada vlastníka vozidla o poskytnutie „hodnoverných údajov o osobe, ktorej dal vozidlo k dispozícii jeho vlastník".

Zákon o bezpečnosti v cestnej premávke v Chorvátsku určuje finančné sankcie za priestupky - ide o fixné sumy v hodnote 300,- HRK (cca 40,- EUR), 500,- HRK (cca 66,- EUR), 700,- HRK (cca 93,- EUR), 1.000,- HRK (cca 133,- EUR), ktoré môže polícia uložiť na mieste spáchania priestupku. V skrátenom priestupkovom konaní môže Polícia uložiť pokutu až do výšky 15.000,- HRK (cca 2000,- EUR).

Prekročenie povolenej rýchlosti v obci

  • do 10 km/hod. – 300,- HRK,
  • od 10 do 20 km/hod. – 500,- HRK,
  • od 20 do 30 km/hod. – 1.000,- HRK,
  • od 30 do 50 km/hod. – 2.000,- HRK,
  • nad 50 km/hod. - od 5.000,- do 15.000,- HRK, alebo väzenie až na 60 dní alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla najmenej na 12 mesiacov.

Prekročenie povolenej rýchlosti mimo obce

  • od 10 do 30 km/hod. – 500,- HRK,
  • od 30 do 50 km/hod. - 1.000,- HRK,
  • nad 50 km/hod. - od 3.000,- do 7.000,- HRK, alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na dobu 6 až 12 mesiacov.

Ďalšie priestupky

Používanie mobilného telefónu počas jazdy – 500,- HRK.
Nedanie prednosti v jazde - 2.000,- HRK, príp. zákaz vedenia motorového vozidla v Chorvátsku na 6 mesiacov.
Dopravná nehoda, v prípade zanedbania povinnosti pri dopravnej nehode - od 300,- do 7.000,- HRK, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov v HR.
Jazda bez prilby na motocykli, mopede alebo štvorkolke, - 1.000,- HRK.
Jazda bez prilby na bicykli, v prípade jazdy osoby mladšej ako 16 rokov, - 300,- HRK.
Jazda bez vodičského oprávnenia, - 300,- HRK.
Jazda po predchádzajúcom odobratí vodičského oprávnenia, - od 5.000,- do 15.000,- HRK, alebo väzenie na 60 dní, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov v Chorvátsku.

Počas predchádzajúcich turistických sezón bol zaznamenaný zvýšený počet prípadov porušenia predpisov (priestupkov) pri plavbe na mori a taktiež zvýšený počet prípadov, poistných udalostí, kedy pri vrátení prenajatých lodí a vodných skútrov došlo k nezhodám medzi slovenskými turistami a prenajímateľmi, z dôvodu poškodenia prenajatých vecí. Preto  polícia odporúča pred cestou uzatvoriť poistenie, ktoré pokrýva aj tieto škody.


Aké sú možnosti riešenia a postupy policajtov pri nezaplatených pokutách

  • Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest udelený políciou v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, môže zaplatiť peňažný trest počtovou poukážkou ktorú dostal v domovskej krajine prostredníctvom bankového prevodu.
  • Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest udelený políciou v lehote určenej rozhodnutím o priestupku a cestuje do Chorvátska nebude mu zabránený vstup.
  • Ak v prípade hraničnej kontroly polícia zistí, že osoba nemá zaplatený peňažný trest, bude jej ponúknutá možnosť zaplatiť peňažný trest na hraničnom prechode (ak je na HP alebo v blízkom mieste peňažná alebo finančná inštitúcia, kde sa môže peňažný trest uhradiť).
  • Ak osoba stratila alebo nemá poštovú poukážku na zaplatenie peňažného trestu, môže ju dostať iba na policajnej stanici, ktorá priestupok riešila alebo priamo tam peňažný trest uhradiť.

Priestupkový zákon v príslušnom ustanovení uvádza, že proti priestupcovi, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku, môže byť za spáchané priestupky vedené zrýchlené priestupkové konanie pred príslušným priestupkovým súdom (ak priestupca nechce zaplatiť uložený peňažný trest policajtovi, ihneď sa predvedie na príslušný priestupkový súd).

V príslušných ustanoveniach Priestupkového zákona je uvedené, že ak sa preukáže, že priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest v stanovenej lehote na základe právoplatného rozhodnutia súdu o priestupku, peňažný trest mu môže byť zamenený za trest odňatia slobody. V takýchto prípadoch môže polícia priestupcu predviesť na príslušný priestupkový súd na zámenu peňažného trestu trestom odňatia slobody. Podľa Priestupkového zákona je predpísaná zámena peňažného trestu za trest odňatia slobody – za každých 300,- HRK jeden deň trestu odňatia slobody, minimálne 3 dni a maximálne 60 dní.

Redaktor TV JOJ Samuel Migaľ bol krátko pred začatím prázdnin v Chorvátsku, aby zistil ako sú miestni pripravení na nápor dovolenkárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy