Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rady na cestu do Chorvátska. Ako sa vyhnúť preplneným cestám a čo robiť v prípade nehody?
Zdielať na

Rady na cestu do Chorvátska. Ako sa vyhnúť preplneným cestám a čo robiť v prípade nehody?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenskí policajti budú opäť pôsobiť v najnavštevovanejších oblastiach Chorvátska. Po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov a na základe pozitívnych reakcií turistov, ako aj chorvátskych kolegov, budú tento rok pomáhať o mesiac dlhšie. Svoju misiu tak ukončia 15. septembra.

Kde budú policajti pôsobiť?

  • Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska (Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, Ul. Put Muline 1). V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.
  • Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga (Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, Ul. Kralja Tomislava 85 a). V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 002.

Ako sa vyhnúť preplneným cestám

Cestu je potrebné plánovať s použitím dopravného plánovača, v ktorom sú uvedené dni a cestné ťahy či smery najväčšej očakávanej hustoty cestnej premávky. Najzaťaženejšie dni v doprave sú piatok, sobota a dni, keď sa menia turnusy, teda na začiatku mesiaca, v strede a na konci mesiaca. Predpokladané miesta výskytu dlhých kolón áut sú hraničné prechody, cestariny – mýtnice a zjazdy z diaľnic do konkrétnych destinácií.

V dostatočnom časovom predstihu pred predpokladanými miestami výskytu dlhých kolón áut je potrebné doplniť pohonné hmoty, zabezpečiť si dostatok stravy a tekutín na pitie (toto platí najmä v prípadoch, ak sú cestujúcimi deti). Ešte pred cestou je potrebné skontrolovať technický stav vozidla, najmä chladiacu sústavu a klimatizáciu vozidla, ak je ňou vozidlo vybavené.

Pri cestovaní do Chorvátska môže turistom výrazne pomôcť mobilná aplikácia „HAK“ alebo informácie na stránke www.hak.hr, ktoré prevádzkuje Hrvatski autoklub. V mobilnej aplikácii môžu nájsť informácie o stave na cestách a hraničných prechodoch (aj cez kamery), ceny palív a ceny poplatkov za cesty a rôzne ďalšie užitočné informácie.

Všeobecné informácie pre vodičov

Motoristi musia mať pri sebe platný vodičský preukaz, technický preukaz od motorového vozidla aj doklad o poistení - zelenú kartu. V prípade, že vodič nie je majiteľom vozidla, polícia môže požadovať overené prehlásenie majiteľa vozidla (v chorvátskom, alebo anglickom jazyku), že vozidlo bolo zapožičané. Pri ceste osobným autom musia mať spolucestujúce deti do 5 rokov povinne autosedačku. Podľa platnej legislatívy je možné maloleté dieťa prevážať pripútané v detskej autosedačke len na zadných sedadlách, ak sa vo vozidle nachádza druhý rad sedadiel. Na prednom sedadle je možné prevážať v detskej autosedačke len dieťa vo veku do dvoch rokov pri splnení zákonom stanovených podmienok.

Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky vyzýva všetkých vodičov, aby nejazdili v kolónach ( 2 - 3 autá za sebou) ale uprednostňovali individuálnu jazdu. Jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd a tragických následkov dopravných nehôd je práve nedostatočná vzdialenosť za predchádzajúcim vozidlom, čo sa stáva najmä na diaľniciach. Ďalšou z najčastejších príčin dopravných nehôd je nevenovanie sa vedeniu motorových vozidiel, čo môže byť spôsobené únavou vodičov, ktorí jazdia neprimerane dlho bez prestávok na oddych. Počas cesty je preto vhodné odpočívať na vyhradených miestach alebo čerpacích staniciach v pravidelných intervaloch. Pred cestou je vhodné naštudovať trasu cesty a možnosti oddychu.

Najvyššie povolené rýchlosti

  • v obci 50 km/h,
  • mimo obce 90 km/h,
  • na cestách určených výlučne pre motorové vozidlá 110 km/h,
  • na diaľniciach 130 km/h,
  • pre motorové vozidlá, ťahajúce obytný príves 80 km/h,
  • pre autobusy a autobusy s ľahkým prívesom 80 km/h.

Zákon o bezpečnosti na cestách Chorvátskej republiky upravuje povinnosti tzv. „mladých vodičov“. Ide o vodičov od 15 do 24 rokov veku. Vo viacerých predchádzajúcich novelách boli povinnosti mladých vodičov upravované. V súčasnej dobe je v platnosti ustanovenie týkajúce sa mladých vodičov tak, že za mladého vodiča je považovaný vodič vo veku od 15 do 24 rokov veku, ktorému bolo vydané vodičské oprávnenie v Chorvátskej republike. Následne čl. 2 ods. 67 upravuje obmedzenia pre mladých vodičov (zostal v platnosti len zákaz požívania alkoholu pred a počas jazdy). Tieto obmedzenia sa však netýkajú vodičov v danom veku, ktorým bolo vodičské oprávnenie vydané v inom štáte.

Povinnosťou vodiča je jazdiť s rozsvietenými svetlami v zimných mesiacoch aj počas dňa. Kvôli vlastnej bezpečnosti odporúčam mať svetlá rozsvietené aj v lete. Je zakázané používať mobilný telefón počas jazdy motorovým vozidlom (môže sa používať iba s hands-free).

Čo v prípade dopravnej nehody

O dopravnej nehode najprv upovedomte políciu (tel.: 192). (Nie je potrebné v prípade dopravnej nehody s malou materiálnou škodou.) Vykonajte všetky opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky (oblečte si reflexnú vestu a postavte výstražný trojuholník), aby sa predišlo vzniku nového nebezpečenstva. Počkajte na príchod polície.

V prípade škody na vozidle žiadajte od Polície záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o dopravnej nehode (ZAPISNIK O OČEVIDU) nedostanete na mieste nehody, vydajú Vám ho na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo za správny poplatok 20,- HRK (asi za 2-3 dni).

Redaktor TV JOJ Samuel Migaľ bol krátko pred začatím prázdnin v Chorvátsku, aby zistil ako sú miestni pripravení na nápor dovolenkárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy