Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európa by mala zostať Európanom, Trump je nemorálny, povedal dalajláma
Zdielať na

Európa by mala zostať Európanom, Trump je nemorálny, povedal dalajláma

DILLÍ / Americký prezident Donald Trump postráda morálne zásady, Európa by mala zostať Európanom, a ak bude právnym nástupcom dalajlámu žena, mala by byť atraktívna. V rozhovore, ktorý  zverejnil britský spravodajský web BBC, to povedal tibetský duchovný vodca dalajláma.

O terajšom americkom prezidentovi dalajláma vyhlásil, že jeho emócie sú komplikované. "Jeden deň hovorí niečo a druhý zase niečo iné, myslím ale, že mu chýbajú morálne princípy," povedal dalajláma pre BBC a dodal, že Trumpov slogan "Amerika na prvom mieste" je zlý. "Amerika by mala mať globálnu zodpovednosť," podotkol dalajláma.

Pochvalne sa naopak vyjadril o Európskej únii, keď povedal, že je obdivovateľom ducha EÚ a myslí si, že je lepšie v nej zotrvať. Novinárka BBC však poznamenala, že kampaň pre brexit na jednom zo svojich plagátov použila dalajlamov výrok, podľa ktorého by cieľom malo byť, aby sa migranti vrátili a pracovali na obnove svojich krajín, pretože je nemožné, aby zostali všetci.

"Európske krajiny by mali tieto utečencov prijať, poskytnúť im vzdelanie a školenie, cieľom ale je, aby sa vrátili na svoje územie," povedal dalajláma v rozhovore s BBC. Na otázku novinárky, či by predsa len títo ľudia nemali mať možnosť v Európe zostať, odpovedal: "Obmedzený počet je v poriadku. Ale aby sa celá Európa postupne stala moslimskou krajinou? To je nemožné. Alebo africkou krajinou? To je tiež nemožné." Neskôr duchovný vodca doplnil, že "Európa by mala zostať Európanom".

Nádeje vrátiť sa do Tibetu sa dalajláma vraj nevzdal. "Tibeťania mi silne vyjadrili dôveru. Sú veľmi, veľmi horliví, veľa starých ľudí ma so slzami žiada: Prosím príďte do Tibetu," povedal. Zároveň uviedol, že sa v uplynulých rokoch súkromne stretol s radom čínskych činiteľov v penzii a s akademikmi, ktorí majú väzby na čínsku vládu. Prezident Si Ťin-pching ho síce o rokovaní nepožiadal, napriek tomu sa však tibetský duchovný vodca domnieva, že sa Čína mení.

V závere rozhovoru novinárka pripomenula skorší výrok dalajlámu, že pokiaľ bude jeho právnym nástupcom žena, "musí byť atraktívna, inak to nebude mať veľký úžitok". Dalajláma sa zasmial a povedal, že ak bude ďalším dalajlámom žena, "mala by byť atraktívnejšia". "Keby žena vo funkcii dalajlámu vyzerala takto (urobil grimasu), tak myslím, že by ju ľudia radšej nevideli, radšej by nevideli jej tvár," povedal. Novinárka následne oponovala, že zásadné predsa je, aký je človek vnútri. Dalajláma povedal, že dôležité je oboje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy