Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Levočania protestujú proti neznesiteľnému smradu. Podľa zodpovedných už nemá čo zapáchať
Zdielať na

Levočania protestujú proti neznesiteľnému smradu. Podľa zodpovedných už nemá čo zapáchať

LEVOČA / V Levoči sa diskutovalo na tému smrad. Ten sa podľa nespokojných Levočanov stále šíri mestom počas hnojenia na pozemkoch v okolí. Konateľ spoločnosti hovorí o štvavej kampani. Podľa neho už nemá čo zapáchať, lebo vraj hnojivo upravujú. I keď vo firme už robil kontroly aj Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky nespokojní Levočania žiadajú nezávislé vzorky.

Ľudia v Levoči protestovali proti smradu pred takmer dvoma týždňami. Teraz sa nespokojní Levočania stretli v kine. Prišli aj majitelia pozemkov, na ktorých firma miestneho podnikateľa hnojí. Ten prišiel tiež. No o zápachu, ktorí sa podľa nespokojných šíri mestom majú obe strany rozdielny názor. "Minule prišla jedna pani, rekreantka povedala u vás v Levoči je tak krásne, len keby tak nesmrdelo," uviedla lekárka miestnej nemocnice Anna Tomášová. 

Nespokojní Levočania hovoria, že nemôžu ani vetrať. V jednej zo základných škôl nám potvrdili, že deti radšej sedia v dusne, než by otvorili okná. Konateľ spoločnosti tvrdí, že hnojivo, ktoré má certifikát už smrdieť nemôže. Podľa neho ho tri mesiace tepelne upravujú. "Je mi ľúto, že predtým bol zápach. Tri mesiace do mesta nič neprifúklo," uviedol konateľ spoločnosti Peter Kováč. 

Podnikateľ žiada aby v prípade zápachu to ľudia ohlásili a riešil to nezávislý orgán. Nespokojní Levočania zas odkazujú, že majú svoj čuch a žiadajú nezávislé vzorky aplikovaného hnojiva. "Fermentácia je organická, organického pôvodu," dodal Kováč. "Pokiaľ sa potvrdia indície, že sú tam látky, ktoré nemajú nič spoločné s hnojivom. My za pôdu mesta vám doručíme výpoveď z nájmu," povedal primátor Levoče Miroslav Vilikovský.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy