Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo a polícia sa chystajú na mladých vodičov. Opäť zavádzajú skúšobnú dobu
Zdielať na

Ministerstvo a polícia sa chystajú na mladých vodičov. Opäť zavádzajú skúšobnú dobu

BRATISLAVA / Každú piatu dopravnú nehodu, pri ktorej zomrie človek, zaviní podľa štatistík vodič s praxou do dvoch rokov. Tento problém by mala preventívne riešiť novela zákona o cestnej premávke. Pre mladých začínajúcich vodičov opäť zavádza skúšobnú dobu.

Na Slovensku je viac ako tri a pól milióna vodičov. Z toho skoro 180 000 tvoria vodiči s vodičským preukazom do dvoch rokov. Podľa dopravných štatistík sa za posledných päť rokov stalo ročne v priemere viac ako 13 500 nehôd. Tri tisíc z nich však spôsobili práve takýto vodiči. Za rovnaké obdobie je pri nehodách ročne usmrtených v priemere okolo 250 osôb, pričom mladí vodiči z toho zavinili smrť skoro 50-tich každý rok. Alarmujúce čísla by sa po novom mohli zmeniť sprísnením cestného zákona.

Čo čaká na mladých vodičov?

"Noví vodiči budú v skúšobnej dobe po dobu dvoch rokov. Ak za túto dobu spravia dva závažné priestupky, bude nasledovať doškolenie. Je jedno či to spraví 18-ročný alebo 40-ročný. Ten je stále považovaný za nového respektíve mladého vodiča," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. 

Takýto vodiči sa teda budú musieť zúčastniť doškolenia v autoškole, rehabilitačného programu u dopravného psychológa a opätovného preskúšania pravidiel cestnej premávky. 

To by v praxi znamenalo, že prejdú celý proces vedúci k získaniu vodičského oprávnenia ešte raz. Cieľom programu by malo byť oboznámiť účastníkov s dôsledkami rizikového správania za volantom, zistiť dôvody takejto jazdy a snažiť sa ich postoj zmeniť. "Vzdelávanie bude pozostávať z troch skupinových stretnutí, každé stretnutie trvá tri vyučovacie hodiny v rozsahu 50 minút, s minimálne jednou psychohygienickou prestávkou počas jedného stretnutia," uviedla Petra Friese, z tlačové odboru ministerstva vnútra. 

Ak by mladý vodič porušil dopravné predpisy závažným spôsobom tretíkrát, prišiel by podľa navrhovanej novely o vodičský preukaz na šesť mesiacov. Po vrátení by mu opäť začala plynúť skúšobná doba s rovnakými následkami.  "Závažné priestupky sú vymenované v zákone, čiže napríklad nedanie prednosti chodcovi na priechode. Prekročenie rýchlosti viac než je nejaký limit.Tak isto ak je takýmto spôsobom spôsobená nehoda alebo škodová udalosť. Doteraz je to rozhodnuté tak,že akonáhle je pokuta viac ako 60 euro považuje sa takýto priestupok za závažný," pokračoval Drahovský. 

Rovnaké následky čakajú v podstate všetkých vodičov, avšak s tým rozdielom, že vodiči s vyššou praxou ako dva roky by museli pravidlá závažne porušiť nie dvakrát, ale trikrát. Niektoré vybrané ustanovenia navrhovanej novely budú podľa ministerstva účinné od apríla budúceho roku. Konkrétne táto časť naberie účinnosť už v decembri.

Pozrite si reportáž čo robiť, ak dostanete pokutu a nemáte dostatok peňazí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy