Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vinohrady pod Malými Karpatami ohrozujú nájazdy premnoženej zveri. Vinári sú zúfalí
Zdielať na

Vinohrady pod Malými Karpatami ohrozujú nájazdy premnoženej zveri. Vinári sú zúfalí

Vinohradníkov pod Malými Karpatami trápia nájazdy premnoženej raticovej zveri

BRATISLAVA/PEZINOK / Vinohradníkov pod Malými Karpatami trápia nájazdy premnoženej raticovej zveri. Hoci v Pezinku chránili vinohrad napríklad aj elektrickým plotom, zver to nezastavilo. Aj preto zúfalí vinohradníci čakajú na nový poľovnícky zákon.

Vo vinohrade v bratislavskej mestskej časti Rača vznikli na niektorých kroch obrovské škody. Vinohradník a vinár Miloš Maťús nám povedal, že pred 27 rokmi, keď začínal podnikať vo vinohradníctve, bolo veľmi málo zveri. Situácia sa diametrálne zmenila. "Obrovské čriedy, ktoré sem dôjdu a spásajú. To nie je že náhodne, on vie kam ma ísť a kedy," dodavá Maťús. 

Vinohradníci sa snažia svoje vinohrady chrániť špeciálnymi repelentmi, ktoré sú napustené pachom predátorov. "Hocičo sme skúšali ako rôzne iné plašiče, tak skúšame aj tie repelenty, každý rok iný, ale moc nezaberajú," hovorí vinohradník. 

Potravu si tam chodia zháňať srnce, ktoré dokážu spraviť aj dieru v pletive, ktoré chráni úrodu. Vinohradník Maťus to videl n a vlastné oči. "On do toho bude búchať, dokým buď neodpadne alebo sa tá diera tam nespraví. Toto chodíme opravovať každú chvíľu," vysvetľuje vinohradník. 

V Pezinku sú mnohé vinohrady ohradené elektrickými ohradníkmi

"Ten tlak zveri je u nás taký veľký, že ju neodradí ani ten elektrický šok a ide sa napásť do toho vinohradu," konštatuje vinohradník Michal Pavelka. Keďže na niektorých častiach chotáru ožrali všetko, museli to ohradiť ešte aj pletivom, aby nevyschla celá rastlina. "Napriek tomu, že tento rok tu bude minimálne úroda alebo žiadna, museli sme to ohradiť a musíme sa starať o to ďalej," poznamenáva Pavelka. 

Zisťovali sme, aký majú plán lovu v revíri Podkarpatské pole v Pezinku, kde raticová zver robí obrovské škody. "Pre poľovnícku sezónu 2019 a 2020 nie je plánovaný odstrel danielej a diviačej zveri vôbec," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Pripravovaný zákon o poľovníctve

Vinohradníkom by mal pomôcť pripravovaný zákon o poľovníctve. "Konkrétnym príkladom je aj zmena vypracovania plánu lovu a chovu zveri, ktorý sa po novom bude vypracovávať na všetku zver, nielen na bonitovanú pre daný poľovný revír. Pri neplnení plánu lovu a chovu zveri sa ukladajú nové prísna sankcie pre poľovníkov," oboznamuje Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 

Slovenské víno nie je v skutočnosti slovenské. Vinári bijú na poplach. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy