Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prípad dieťaťa v exekúcii nekončí. O oprávnenosti niektorých nákladov dražobnej spoločnosti zrejme rozhodne až súd
Zdielať na

Prípad dieťaťa v exekúcii nekončí. O oprávnenosti niektorých nákladov dražobnej spoločnosti zrejme rozhodne až súd

Žena tvrdí, že tieto peniaze boli zaúčtované neoprávnene a chce sa obrátiť na súd.

HUMENNÉ / Má 14 rokov a je vlastníkom bytu, ktorý skončil v dražbe. S mamou by sa ôsmak Patrik ocitol na ulici, nebyť ľudí, ktorí im v poslednej chvíli požičali peniaze na splatenie dlhu. O tomto prípade z Humenného sme Vás prednedávnom informovali. Pani Gabriela však okrem dlhu musela dražobnej spoločnosti uhradiť aj náklady a táto suma bola viac ako 1.000 eur. Žena tvrdí, že tieto peniaze boli zaúčtované neoprávnene a chce sa obrátiť na súd.

Vlastníkom bytu je 14-ročný Patrik. Spolu s bytom však na dieťa prešli aj všetky dlhy, ktoré narobil zosnulý otec a neskôr aj mama. "Z môjho hľadiska sa niekto obohatil na úkor môjho syna," verí matka Gabriela. Byt sa dostal do dražby.

Ak by pani Gabriela so synom nechcela skončiť na ulici, musela dlh, ktorý narastal niekoľko rokov, uhradiť. Dokázali to iba vďaka ľuďom, ktorí im peniaze požičali. "Začíname to už trošku zvládať aj vďaka ľudom, ktorí nám pomohli a ďakujeme im za to," hovorí Patrik. 

Okrem dlhu si dražobná spoločnosť zúčtovala aj nákladovosť

Podľa nej si spoločnosť zaúčtovala aj náklady, ktoré reálne nemala."Dražobka si zaúčtovala spolu 1292 eur. Jednoducho mi to nejde do hlavy, prečo si účtovali cestu z Košíc do Humenného. Nebol žiadny znalec na obhliadke bytu, ale má tu zaúčtovanú sumu," tvrdí Gabriela. 

Dražobná spoločnosť však tvrdí, že výšku ktorejkoľvek pohľadávky vie preukázať a predložiť aj relevantné dôvody. "Samozrejme, že s odstupom času, to jest naťahovanie času dlžníkom a zavádzaním a klamaním, sa nákladovosť aj samotná pohľadávka prirodzene navyšujú," argumentuje v stanovisku dražobná spoločnosť. 

"Ak je vaša diváčka toho názoru, že položky sú dražobnou spoločnosťou vyúčtované neoprávnene, má právo požadovať od spoločnosti vydanie bezdôvodného obohatenia," objasňuje advokátka Valéria Brečková. 

Na vyúčtovaní sú aj ďalšie poplatky

"Síce to nie je veľká položka ale neviem, komu to právne poradenstvo poskytovali, nám nie," konštatuje Gabriela. Žena je rozhodnutá celú vec riešiť súdnou cestou.

"Prípadnému súdnemu sporu sa môže dražobná spoločnosť vyhnúť tým, že vašej diváčke doloží konkrétne výdavky, na podklade ktorých si vyúčtovala náklady spojené s prípravou dražby," dodáva advokátka Valéria Brečková. Podľa advokátky prípad pani Gabriely nie je u nás jediný.

"V tomto smere je bohatá rozhodovacia prax súdov, kde dali za pravdu pôvodným dlžníkom a naozaj skonštatovali, že zo strany dražobnej spoločnosti boli vyúčtované nezákonne náklady dražby," vysvetľuje advokátka. 

Viac o téme vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy