Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Zábery, aké len tak neuvidíte. Mladý medveď tancoval v lese
Zdielať na

VIDEO: Zábery, aké len tak neuvidíte. Mladý medveď tancoval v lese

BRATISLAVA/VARŠAVA / Keď o niekom povieme, že tancuje ako medveď, zvyčajne mu tým vyjadrujeme, že tancuje ako drevo. Teraz vám ale ukážeme medveďa, ktorý by svojimi tanečnými kreáciami zrejme zaujal nejedného lovca talentov.

Zábery z fotopasce vznikli blízko slovensko-poľského pohraničia. Mladý medveď predvádza tanečné kreácie, za ktoré by sa nemusel hanbiť snáď žiaden tanečník. "Bolo to natočené práve v čase, keď medvede majú ruju a volajú svoje partnerky a vtedy robia čudné veci. Tento zatancoval," vyjadril sa Kazimierz Nozka, autor videa. Aj napriek nahrávke je ale jasné, že tanec nebol medveďou prioritou. Medvede pritom dávajú najavo týmto spôsobom iným medveďom, že tu je ich územie a mali by sa pratať preč. 

"Aj napriek tomu, že to vyzerá ako tanec, nie je to tomu tak. On si takto čistí hrivu a zároveň značkuje svoje teritórium," povedal Jaroslaw Rabiarz z Tatranského parku národného.  To však práve veľmi často narúšajú mladé medvede, ktorých každý rok pribúda. Následne si preto musia hľadať nové a nové teritórium.

"Labkami si na chrbát nedočiahne a tieto stromy vyhľadávajú viaceré medvede, pretože tam cítia aj pachy ostatných čiže, je to aj akési odovzdávanie informácií o tom, že koľko a akých medveďov sa tam vyskytuje,"  vysvetlil Jozef Hybler, zo Štátnych lesov TANAPU. Ak teda uvidíte v lese strom bez kôry, je možné že sa oň obtieral medveď. Pre lesníkov je to však dôležitým zdrojom informácií o medveďoch. "Je to zaujímavým zdrojom napríklad vzoriek srsti pre analýzu DNA a podobných vecí takže je to dobré miesto na zistenie stavu a početnosti medveďa," dodal Hybler. 

Obyvatelia na tento zážitok len tak nezabudnú. Po meste sa pohyboval ľadový medveď:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy