Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chvála tvorivosti Rudolfa Schustera. Kniha k 85. narodeninám
Zdielať na

Chvála tvorivosti Rudolfa Schustera. Kniha k 85. narodeninám

PREŠOV / Traja autori a viac ako 30 osobností sa dalo dohromady a vznikla z toho publikácia k 85. výročiu bývalého prezidenta Rudolfa Schustera. Zborník pod názvom Chvála Tvorivosti pokrstili soľou, ktorá bola pre Prešov a jeho okolie po stáročia významná. Krstu publikácie sa osobne zúčastnil aj Rudolf Schuster, ktorého začiatkom roka po oslavách výročia potrápilo zdravie.

​Prezident Rudolf Schuster navštívil nejednu krajinu. Napríklad aj ruskú Čukotku. Vznikli z toho aj fotografie, ktoré sa ocitli v jednej knihe, ktorú pokrstili tatranským ľadom vo Vysokých Tatrách. V utorok v Prešove v Knižnici prešovskej univerzity sa krstilo opäť. Ale autorom je niekto iný, dokonca je ich viac. "Všetci viete, že pán prezident je nielen štátnik, verejný činiteľ, ale zároveň osobou, veľmi intenzívne literárne činnou," uviedol prezidenta rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya. 

Vďaka trom desiatkam osobností vznikli texty a vďaka nim publikácia. V nej sa také osobnosti ako Pavol Traubner, Ľubomír Feldek, či Kamil Peteraj a mnohí ďalší zamerali na tvorivú aktivitu a osobnosť bývalého prezidenta. "Cigánil by som, keby som povedal, že mi to nerobí dobre, na záver života. Prajem vám to všetkým tak, ako ste tu," povedal Schuster. 

Cestovateľ, zberateľ, diplomat, kameraman, spisovateľ, dramatik, umelecký fotograf, politik a štátnik. Všestranný človek, ktorý neváhal dirigovať aj filharmóniu. Na konte má okrem cestopisov dokumentárnych filmov, či divadelných hier aj vyše 50 kníh. "Manželka ma nahovorila, že som uhádol, kto bol vrah v televízii, tak som začal písať detektívky na jej želanie," prezradil prezident.

Rudolf Schuster stále je a vždy bol plný energie. Prvýkrát ho ale trochu viac potrápilo zdravie ešte keď bol v prezidentskom úrade. Potom nabral druhý dych. Krátko po oslave 85. narodenín sa ozvalo jeho srdce a skončil na operačnom stole. Z nemocnice odchádzal v sprievode svojej dcéry. Tá nad ním drží ochrannú, občas prísnu, ruku.

Bývalý prezident pri svojich cestách aj to ako sa porcuje obrovská veľryba. A stretol sa tiež s uspávačom medveďov. I keď ho nie jedna krajina očarila. Stále sa tešil na návrat domov. "Čím viac chodíte, čím viac poznáte ten svet, extrémy, je to pekné. Ale ten domov... A čím ste starší, tým vás to viac priťahuje," dodal Schuster. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy