Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Želám si, aby V4 nebola vnímaná ako zdroj problémov, uviedla Čaputová v Bruseli
Zdielať na

Želám si, aby V4 nebola vnímaná ako zdroj problémov, uviedla Čaputová v Bruseli

BRUSEL / Viac ako 35 stupňov a boľavý zub. Napriek tomu spokojnosť a odhodlanie vylepšiť pošramotený obraz krajín V4, či držať sa svojich záväzkov v NATO. Taký je odkaz utorkovej prvej návštevy prezidentky Zuzany Čaputovej v Bruseli.

V centrále NATO sa novinári pýtali, ako by to mohlo byť s Miroslavom Lajčákom ako novým zástupcom šéfa NATO. Pre Zuzanu Čaputovú by to bola česť, naopak, Jens Stoltenberg sa vyjadril diplomaticky a s Lajčákom by mal asi chvíľku problém ako ho vyslovovať. "Poznám Miroslava Lajčáka z rôznych príležitostí, ale nebolo by správne, keby som to tu teraz komentoval rôznych kandidátov," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Šéf NATO ale ocenil, že Slovensko patrí medzi málo krajín, ktoré nielen "kecajú", ale aj zvyšujú svoje príspevky. 

Vrchná veliteľka Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputová sa v Bruseli pobrala aj za končiacim predsedom Európskej komisie. Jean Claude Juncker je známy svojimi bonmotmi. Najprv všetkým zamával a potom sa v rámci investícií na Slovensku blysol znalosťou našich miest. "Žilina a Prešov… Vidíte, stále viac sa dostávam do slovenčiny," povedal Juncker. Šéf komisie zároveň vyhlásil, že trvá na tom, že Slovensko je ostrovom istoty v stredoeurópskom regióne. Narážal tak na pošramotený obraz V4, o ktorej hovorila aj prezidentka. "Želám si, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam a nebola vnímaná ako zdroj problémov," povedala. 

Prezidentka prišla aj na večernú diskusiu so Slovákmi žijúcimi v Bruseli. Kedže gro z nich funguje v euroinštitúciách, okrem saunového prostredia vo vnútri to pri debate ťažké nemala. Všetci boli de facto jej fanúšikovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy