Skoro jasno
15°
Bratislava
Nahromadený metán predstavuje pre ľudí riziko. Banský úrad i starosta obce apelujú na zodpovednosť
Zdielať na

Nahromadený metán predstavuje pre ľudí riziko. Banský úrad i starosta obce apelujú na zodpovednosť

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Po tragédii v Senici, kde sa v studni udusili čpavkom dvaja ľudia, došlo v ten istý víkend v polovici júna aj k druhému nešťastiu. V obci Plavecký Štvrtok nastal výbuch. Išlo tiež o studňu a podľa miestnych až sto metrov hlbokú. Päťdesiatročný Stanislav to neprežil. Starosta Plaveckého Štvrtku aj odborné orgány varujú, že v tejto oblasti sú veľké riziká.

Výbuch nastal podľa starostu na farme v Plaveckom Štvrtku, a to pred desiatimi dňami. Muž, ktorý nešťastie neprežil bol údržbár a práve kontroloval rezervoár vody pre dobytok. Výbuch mal nastať po tom, čo zasvietil. "Utrpel popáleniny viacerých častí tela. Počas prevozu musel byť uvedený do umelého spánku a v kritickom stave transportovaný do nemocnice," uviedla hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Zraneniu ale podľahol. Zástupcovia dotknutej farmy sa pre TV JOJ nevyjadrili. "Vyšetrovaním okolností vami uvedeného prípadu sa v súčasnosti zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Malackách," povedal policajný hovorca Michal Szeiff.

Starosta ale tvrdí, že toto nešťastie upozorňuje na riziká v tejto lokalite. Podľa neho sa totiž nachádza na prirodzených úložiskách plynu. "Nám boli doručené mapy, kde má nafta svoje vyznačené hranice. V rámci obce Plavecký Štvrtok, zasahuje až do Lábu. V týchto priestoroch všetko nad 30 metrov by malo byť len s povolením banského úradu," povedal starosta Plaveckého Štvrtku Radoslav Benkovič. 

Pritom Hlavný banský úrad upozorňuje aj na prítomnosť metánu v navŕtanej vode. "V danej oblasti Plavecký Štvrtok – Malacky sa vyskytujú prirodzene plynom nasýtené geologické horizonty už od hĺbky cca 70 m nižšie. Táto skutočnosť je dokumentovaná v databáze Geofondu napr. evidenčnými záznamami vrtov č. 37 realizovaného v roku júli 1981 a vrtu č. 47. V oboch prípadoch je upozornenie od zodpovedného geológa na prítomnosť metánu v navŕtanej vode a v prípade jej využívania potreby odplynenia vody pre ďalšie použitie," uvádza sa v stanovisku hlavného banského úradu Banská Štiavnica. 

Do rizika idú podľa starostu ľudia, ktorú chcú studňu, ale aj tí, ktorí v týchto lokalitách stavajú domy vykurované tepelným čerpadlom a robia hĺbkové vrty. Ešte viac sa obáva konania ľudí v miestnej rómskej osade. "Kde teda si tí obyvatelia začali vŕtať hromadne studne. V poslednej dobe obecná polícia zastavila jednu firmu, ktorá vŕtala meter od rúry. To riziko tu je enormne veľké. Kam by sme evakuovali 800 ľudí z osady a plus časť obce," pýta sa starosta.

V tejto veci plánuje konať aj Obvodný banský úrad v Bratislave. Listom chce totiž upozorniť na riziká v tejto lokalite vodohospodársky orgán v Malackách. K väčšej opatrnosti pri jednotlivých vrtoch vyzýva aj starosta Plaveckého Štvrtku. "Aby si ľudia ozaj dávali pozor, aby boli opatrní a priznávali všetky studňe., ktoré sú hlbšie ako 30 metrov. Už to môže byť potencionálne nebezpečie," uviedol starosta Benkovič. 

"Pri realizácii vrtov v hĺbkovom horizonte nad cca 70 m je možné očakávať výrony metánu a k danej skutočnosti je nutné prispôsobiť ako samotnú realizáciu vrtu, tak i nutnosť odplynenia vôd z vrtu na ich ďalšie používanie," píše sa v stanovisku banského úradu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy