Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rokovania parlamentu začali sporom. Problémom je povinná predškolská dochádzka
Zdielať na

Rokovania parlamentu začali sporom. Problémom je povinná predškolská dochádzka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie parlamentu sa hneď ráno začalo zvesela. Teda nie smiechom, ale koalično-opozičným sporom. Dôvodom bol zákon o povinnej predškolskej dochádzke.

Exekučná amnestia sa nakoniec nekoná. Bez prítomnosti ministra spravodlivosti ale poslanci schválili pozastavenie exekúcií starších ako päť rokov, ale len v prípade, ak za posledných 18 mesiacov nebolo možné vymôcť od dlžníka ani 15 eur. "Pomôže to 500-tisíc občanov. Ja si myslím, že je to určite dobrý výsledok, ale to je len začiatok," uviedol Béla Bugár, predseda Most-Híd. "Veľmi veľké riziko proti ústavnosti, preto sme sa museli zdržať. Pretože on v podstate hovorí, že poplatky za zastavenie exekúcie majú platiť veritelia," povedal Miroslav Beblavý, poslanec NR SR za stranu Spolu. "Keď niečo raz chcem zastaviť, tak to nie je zastavené navždy, ale nie potom, že zase sa to podá a môže sa to znovu rozbehnúť. Takže ja som za komplexnú exekučnú amnestiu," vyjadril sa Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. 

Zvýšenie odpočítateľnej položky na daňovníka je taktiež na spadnutie, a to napriek tomu, že Most-Híd musel ešte zákon opravovať a Združenie miest a obcí má pre výpadky príjmov veľké výhrady. "Nemôže byť dôvodom nezníženia daní ľudí to, že musíme doriešiť aj financovanie samosprávy. Sú tu dva príbehy. Máme to nastaviť spravodlivo pre ľudí, aby platili nižšie dane," povedala Irén Sárközy, poslankyňa NR SR za Most-Híd. 

Zelenú v parlamente dostalo aj zvyšovanie platov pre začínajúcich učiteľov, ale aj 100-eurový príspevok pre prvákov či zvýšenie rodičovského príspevku podľa toho, či ste pred nástupom pracovali alebo nie. "Ak pri prvom dieťati na materskej bola, tak ten prvý rodičák bude mať vyšší. Ale pri druhom dieťati, ak už na materskej nebola, pretože medzitým stratila zamestnanie, tak ten druhý rodičák bude nižší. A to nie je v poriadku," objasnil Jozef Mihál, poslanec NR SR za Spolu. 

Niektorí kritizujú zákon, iní to, že koalícia si robí predvolebnú kampaň za štátne a vyrovnaný rozpočet je už dnes minulosťou. "Ak vláda chcela sociálny balíček, mala v rozpočte ušetriť, aby sme zachovali vyrovnaný rozpočet. Takto nám dnes hrozí, že v novembri nám Európska komisia rozpočet vráti," povedal Miroslav Beblavý. "Každý návrh zákona, ktorý predloží koalícia alebo SNS, všetci hovoria o tom, že je to populistické alebo predvolebná kampaň, ale keď to oni predkladajú, tak je to úplne v poriadku," oponuje Jozef Mihál, posalanec NR SR za Spolu. "Opozícia je skade vietor, stade plášť. Toto je celá opozícia," dodal Béla Bugár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy