Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku pribudnú nové športoviská. Vláda odklepla 21 miliónov na šport
Zdielať na

Na Slovensku pribudnú nové športoviská. Vláda odklepla 21 miliónov na šport

BRATISLAVA / Vláda v stredu odklepla 21 miliónov na rozvoj a opravu športovej infraštruktúry. To znamená, že nám opäť na Slovensku pribudnú športoviská, haly a tie, ktoré už stoja a niečo si pamätajú, dostanú napríklad strechu, šatne či novú atletickú dráhu. O spomínanú sumu sa podelí 5 športových zväzov a Slovenský olympijský a športový výbor.

Určite sa nájdu takí, ktorí spokojní nebudú, a to najmä zväzy, ktoré peniaze nedostali. Ale dlho poddimenzovaný slovenský šport berie prerozdelenie prvých financií v sume 21 miliónov ako prvý krok a vidinu lepšej budúcnosti. "Samozrejme, že ja vnímam aj potrebu iných menších zväzov, ktoré hovoria, že sa na nich celé roky nedostávalo a potrebujú aspoň málo. Potom je to o efektivite. Ak dnes investujeme milión eur do menších športov, možno získame viac preto, lebo aktivizujeme viac športovcov, viac detí, ako by milión pomohol kolektívnym športom, kde to neznamená vôbec nič," uviedol Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru. 

Slovenský olympijský a športový výbor môže prerozdeľovať tri milióny eur. Najväčšiu sumu, 7,5 milióna získal Slovenský futbalový zväz, päť miliónov atletický zväz, dva milióny hokejový a 1,5 milióna strelecký. "Slovenský strelecký zväz za posledných 30 rokov do stavebných investícií nedostal ani korunu. Takže sme veľmi radi, že konečne svitlo na lepšie časy," povedal Miloslav Benca, prezident  SSZ. Dva milióny boli pridelené Slovenskej asociácii univerzitného športu. "Čo sa týka kritérií, vyberali sme v rámci kritérií, kde sme dôraz kládli na popularizáciu, úspech, členskú základňu, využiteľnosť a udržateľnosť zdrojov tejto športovej infraštruktúry," informoval Jozef Gönci, štátny tajomník pre šport ministerstva školstva SR. 

Podľa ministerky školstva šla do rozvoja športu v tomto roku na Slovensku rekordná suma, a to 64 miliónov eur. "To znamená, že týchto 64 miliónov je o 10 miliónov eur viac a to z titulu, že sa navyšovali percentá odvodov z lotérií a teraz to kulminuje, takže budúce roky už nebudeme môcť očakávať takéto výrazné navyšovanie financovania športu," dodala ministerka školstva Martina Lubyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy