Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári v nemocniciach chýbajú. Ministerstvo zavádza inštitút pre doktorov z tretích krajín
Zdielať na

Lekári v nemocniciach chýbajú. Ministerstvo zavádza inštitút pre doktorov z tretích krajín

BRATISLAVA / Aj v tých najväčších slovenských nemocniciach je lekárov-cudzincov ako šafránu. A pritom by sa celkom zišli. Ministerstvo zdravotníctva preto zavádza inštitút dočasnej odbornej stáže pre lekárov z tretích krajín. Lekár zo zahraničia sa najprv zamestná v našej nemocnici, oboznámi sa s jej chodom a ak bude mať záujem, urobí si skúšky na uznanie svojho vzdelania.

Ahmed z Palestíny, ktorý je všeobecným lekárom sa už rok pokúša o uznanie vzdelania. Chce pracovať na Slovensku, pretože zo Slovenska pochádza jeho manželka. "Nemáte lekárov a keď jeden chce, tak ho neprijmete. Som tu, mám ženu, ale nemám prácu," uviedol Ahmed, lekár z Palestíny. 

Inštitút dočasnej odbornej stáže má uľahčiť zamestnávanie cudzincov v našich zdravotníckych zariadeniach. "Zamestnajú ho ako neatestovaného lekára. Bude pracovať pod dohľadom atestovaného lekára a keď bude mať chuť a bude chcieť, vykoná skúšky na uznanie vzdelania. A tak sa potom stane plnohodnotným lekárom," vysvetlila Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. 

Vykonať písomnú odbornú skúšku z medicíny a následne písomnú skúšku slovenského jazyka je základnou podmienkou uznania vzdelania. Ak sa podľa ministerky cudzinci oboznámia s prácou v našich zariadeniach a až následne po roku pristúpia k skúške budú na ňu pripravený. Aj najväčšia univerzitná nemocnica v Bratislave otvorene priznáva, že zdravotníckeho personálu má nedostatok. Na otázku koľkých by prijali odpovedajú rázne. "Každého by sme prijali," povedala Renáta Vandriaková, riaditeľka UNB.

Univerzitná nemocnica dokonca v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva vypracovala projekt Ukrajina s jediným cieľom, získať čo najviac pracovnej sily. "Už v najbližších dňoch k nám príde 20 Ukrajincov, ktorých budeme vzdelávať a pomáhať im aby boli pripravení na skúšky uznania vzdelania. Zatiaľ budú zamestnaný ako pomocný zdravotnícky personál," vysvetlila Renáta Vandriaková, Pracovné sily hľadajú aj v Srbsku, ale stále uprednostňujú slovenských zdravotníkov. "Minulý týždeň sme navštívili viaceré stredné odborné školy a chystáme sa aj do Srbska. Máme sprostredkovateľa ktorý nám s týmto pomáha," povedala riaditeľka UNB. "Môžu u nás pracovať ale stále s ohľadom na zachovanie kvality," dodala Andrea Kalavská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy