Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dobrá správa pre vodičov: Žilina zruší mimoriadnu situáciu, ktorá nastala po požiari
Zdielať na

Dobrá správa pre vodičov: Žilina zruší mimoriadnu situáciu, ktorá nastala po požiari

ŽILINA / Predstavitelia žilinskej radnice oficiálne potvrdili, že najbližší pondelok zrušia mimoriadnu situáciu, ktorá vznikla po rozsiahlom požiari Kultúrneho centra. Oheň poškodil aj žilinský rondel, preto odborníci odporučili uzavrieť časť tejto križovatky. Mesto tam plánuje spustiť dopravu v plnom režime už tento víkend.

Na to, aby mohli autá jazdiť po celom rondli, musí partia chlapov zhotoviť podpornú konštrukciu. Robia ju popri pilieroch, ktoré zasiahol oheň. Montážne práce majú ukončiť vo štvrtok 30. mája. "Podporná konštrukcia je tu preto, aby sa odľahčili piliere a ložiská. Tým pádom sa prenesie váha mosta na konštrukciu," vysvetlil stavbyvedúci Marek Škrobák. "Povedali sme si, že si ešte jeden deň dáme na to, aby sme sa uistili, že je všetko zabezpečené," vyjadril sa primátor Žiliny Peter Fiabáne. 

Dopravu tak spustia od soboty rána, kedy bude podľa slov primátora mesta doprava skľudnená. Žilinský rondel bude už fungovať v takom režime, ako pred požiarom. Zatiaľ sa však vodiči musia prispôsobovať dočasným zmenám v dopravnom systéme. Ak je uzavretá časť rondla, mnohí musia použiť obchádzkové trasy. "Zaťaženie práve tej kritickej vetvy, ktorá smeruje na závodie, sídlisko Hájik, je asi 20 tisíc vozidiel denne. To znamená, že asi trištvrtinu týchto vozidiel je nutné previesť do mesta inými trasami," povedal k situácii s rondelom dopravný analytik Ján Čelko.

 Vzniknuté škody bude treba nahradiť. Magistrát v tejto súvislosti rieši ďalší problém, ktorý siaha do minulosti. "Nemáme dokumenty, ktoré by potvrdili, kto vlastne prebral rondel a kto je skutočným vlastníkom," vysvetlil primátor mesta. Mesto musí investovať aj do prenosného dopravného značenia, denne za prenájom týchto značiek platí 7 tisíc eur. "Celé dopravné značenie za tie dva týždne, kým to nezrušíme, do soboty, nás bude stáť cca. 100 tisíc. Nejde len o dopravné značenie na rondli ale po celej Žiline," dodal primátor.

A krízový stav naďalej trvá aj v mestskej časti Vranie, kde sa po výdatnom daždi zosunul svah. "Je tam riziko ďalšieho odtrhu, pretože tá voda tam pracuje," upozornil Fiabáne. Odborníci momentálne pracujú na riešení, ako zabezpečiť toto územie, aby sa takáto situácia už neopakovala. 

Reportáž o požiari rondelu si môžete pozrieť TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy