Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa prieskumu sú Česi menej šťastní ako my
Zdielať na

Podľa prieskumu sú Česi menej šťastní ako my

BRATISLAVA / Viete, s akou emóciou sa na Slovensku stretávame najčastejšie? Sme podľa vás národ večne nahnevaných, vystresovaných, ustráchaných, alebo šťastných a vysmiatych ľudí? Podľa celosvetového prieskumu sa Slovensko pohybuje kdesi v strede tabuliek, teda aj sa usmievame, ale aj cítime negatívne emócie. A hoci hrajú Česi trochu lepší hokej ako my, vo všeobecnosti sú vraj menej šťastní ako Slováci.

Spomeniete si za posledných 24 hodín, či vás niečo nahnevalo, vystresovalo, alebo vyľakalo? Na takéto a podobné otázky odpovedali respondenti z takmer celého sveta. "Vystresované sme. Stres v škole. Nakoniec šťastné. Ani jedno, ja som šťastný," odpovedali respondenti.

Oslovených sme sa opýtali aj na to, ktorá z troch emócií - večne nahnevaní, večne vystresovaní, alebo večne ustráchaní - najviac charakterizuje obyvateľov Slovenska. "Večne uponáhľaní a vystresovaní. Večne ustráchaní. Vystresovaní. Vystresovaní," zneli odpovede. 

Známa svetová agentúra Gallup zverejnila prieskum, kde zisťovala stav desitich emócií vo väčšine krajín a Slovensko sa v žiadnom rebríčku neumiestnilo ani v prvej, ani v poslednej päťke. Ale predsa, medzi negatívnymi 4 z 10 Slovákov zažíva stres, traja strach a bolesť, hnev len dvaja. Na druhej strane však až 8 z 10 sú šťastní a 7 sa dokáže aj smiať. V porovnaní s nami naši susedia Česi sú menej emotívni, či už negatívne, ale pozitívne.

"Slováci sú síce temperamentnejší, ale k tomu patrí aj to, že niekedy viac kričíme, aj keby sme nemuseli," uviedol psychológ Karol Kleinmann. Keď sa však pozrieme na mapu sveta, zistíme, že v niektorých krajinách sú obyvatelia výrazne šťastnejší, inde výrazne nešťastní. "Potvrdilo sa, napríklad na blízkom východe, kde prevládajú negatívne emócie, lebo tam zažili veľa strachu, biedy, smrti," vysvetlil psychológ. Na druhej strane aj v krajinách, kde je viac biedy ako u nás, obyvatelia dokážu byť šťastnejší. "Omán, Kuba, Guinea, to sú krajiny veľmi pozitívne a obyvatelia nemajú emočné problémy," hovori Kleinmann. 

Údaje z takéhoto prieskumu sú zaujímavé nielen na vytváranie rôznych rebríčkov, ale môžu byť aj užitočné pre štátne inštitúcie, politikov, politlógov, alebo sociológov. "Údaje sú zaujímavé preto, že môžeme vidieť nejaký vývoj, či smerujeme k lepšiemu, alebo naopak,"  povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Marta Richterová. Napríklad emocionálny stav zamestnancov v zamestnaní, povedzme stres. "Približne 49 percent sa stretáva so stresom v zamestnaní viackrát do týždňa. Najčastejšie pre vysoké nároky," hovorí Richterová. A aj napriek benefitom, ktoré zamestnávatelia vylepšujú, ba aj vyšším mzdám, stres sa nemení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy