Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medici sa budú zúčastňovať na stretnutiach rezortu s riaditeľmi nemocníc
Zdielať na

Medici sa budú zúčastňovať na stretnutiach rezortu s riaditeľmi nemocníc

BRATISLAVA / Doteraz ich nikto nepočúval a ak aj áno, nedočkali sa riešenia. Práve preto sa medici z celého Slovenska v uplynulých dňoch spojili a rozhodli konať. Ministerstvo zdravotníctva, aj vládu upozornili na problémy, ktoré ich trápia už roky. Plesne v nemocniciach, ktoré zdokumentovali a uverejnili v knihe, sú len jedným z mnohých.

"Študenti medicíny vedia veľmi presne, aké sú problémy, vedia to pomenovať, aj možno vedia povedať, prečo odchádzajú do zahraničia, len ich akosi nikto nepočúva," uviedol predseda študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász.

A nejde len o toľko spomínané plesne, na ktoré upozornili. Ale aj o zlepšenie kvality praxe, navyšovanie počtu študentov medicíny či nevyhovujúce priestory, v ktorých majú napríklad šatne.

​Zmeniť by sa to malo po stredajšom stretnutí s ministerkou zdravotníctva. Jedným z prísľubov je totiž to, že by sa mali pravidelne zúčastňovať na stretnutiach rezortu s riaditeľmi nemocníc. "Riaditeľmi 13 veľkých nemocníc, univerzitných a fakultných, aby im jasne, tak isto ako mne, vysvetlili ich pohnútky, čo ich viedlo k tomu, robili to, čo robia," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kálavská.

"Naše požiadavky sú v podstate úplne jednoduché. Chceme už aby sa začalo niečo konkrétne robiť. Aby to neboli zase len slová ako posledných pár rokov. Ale naozaj, aby bol ten výsledok viditeľný," povedal Jakub Jánošík, zástupca medikov z Košíc. 

Po rokoch sa podarilo to, že sa medici v rámci celého Slovenska, aj vďaka kauze plesne v nemocniciach, spojili. "Fakulty našli spoločnú reč, čo sa týka študentov. Hľadíme kompromisy medzi fakultami, keďže každá fakulta má trošku odlišné problémy, a teda pracujeme momentálne na organizácii fóre študentov medicíny," vysvetlila zástupkyňa medikov Silvia Slopovská. 

Zástupcovia študentskej rady i medikov sa pustili sa počas stretnutia s premiérom aj do debaty o ďalšej horúcej téme. Tou je obnova vysokoškolských internátov, na ktoré vláda uvoľnila 50 miliónov eur.

Niektoré internáty sa už podarilo opraviť, na ďalších sa pracuje. "Dohodli sme sa, že tak isto, za účasti všetkých zúčastnených ministerstva financií, školstva, rektorov, prorektorov jednotlivých univerzít sa tu stretneme a povieme si, kde sme sa pohli," hovorí premiér Pellegrini.  V prípade študentských internátov v Mlynskej doline v Bratislave to však bude skôr debata o tom ako ďalej. Ich rekonštrukcia je totiž momentálne pozastavená pre problémy v projektovej dokumentácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy