Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mor ošípaných sa nebezpečne priblížil k našim hraniciam. Veterinári zavádzajú prísne opatrenia
Zdielať na

Mor ošípaných sa nebezpečne priblížil k našim hraniciam. Veterinári zavádzajú prísne opatrenia

TREBIŠOV / Africký mor ošípaných sa vyskytol najbližšie pri našich hraniciach v doterajšej histórii Slovenska. Roznášajú ho diviaky, čím spôsobujú totálnu likvidáciu ošípaných nielen u veľkochovateľov po celej Európe. V Trebišove dnes preto zasadla expertná skupina, ktorá prijala radikálne opatrenia. Zabrániť majú rozšíreniu tejto nákazy na slovenské územie.

"Posledné prípady za týždeň boli diagnostikované 500 metrov od hraníc so Slovenskom," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Potvrdený prípad nakazeného diviaka africkým morom ošípaných znamená pre Slovensko stav najvyššej pohotovosti. 

Experti sa rozhodli pre radikálnu formu prevencie. V pohraničí sa začne masívny hon na premnožené diviaky. Poľovníci dostali za úlohu znížiť ich počty na minimum.

Od diviakov sa môžu morom nakaziť ošípané na hospodárskych dvoroch aj v domácich podmienkach. Chovatelia ich musia chrániť podľa pokynov veterinárov, inak môžu prísť o všetko. "Robia sa tam vyšetrenia a akonáhle jedno pozitívne zistenie, tak celý chov sa likviduje," povedal Štefan Ryba z ministerstva pôdohospodárstva. 

Zvieratá nakazené africkým morom ošípaných majú vysokú teplotu a problémy s pohybom. Úmrtnosť na túto zákernú chorobu je takmer 100 percentná. "Tam naozaj ten výsledok je devastačný. Choroba sa nelieči, nie je na ňu vakcína," vysvetľuje Bíreš. 

Jediná cesta tlmenia nákazy je tak masívne utrácanie zvierat. Slovensko sa tomu snaží vyhnúť, no odborníci sa pripravujú aj na tento krízový scenár. "Ak by došlo k postupnej likvidácii, tak tá škoda je nevyčísliteľná. Hovoríme o desiatkach miliónov," dodal Ryba. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy