Polojasno
22°
Bratislava
U pediatrov chýbajú zdravotné sestry. Ministerke zdravotníctva poslali list s prosbou
Zdielať na

U pediatrov chýbajú zdravotné sestry. Ministerke zdravotníctva poslali list s prosbou

BRATISLAVA / Nielen v ambulancii všeobecných lekárov ale už aj u pediatrov by chýbajúce zdravotné sestry mali nahradiť praktické sestry. Poslanec Štefan Zelník poslancom zdravotníckeho výboru predstavil svoj poslanecký návrh ale od opozičných poslancov si vypočul ostrú kritiku.

"Je stav taký že ak to neurobíme, budú musieť zatvárať pediatrické ambulancie," vyjadril sa poslanec NR SR za stranu SNS Štefan Zelník. Na chýbajúce sestry sa opäť hľadá riešenie. Prvou zmenou boli zdravotní asistenti premenovaní na praktické sestry, druhou zmenou bola prijatá legislatíva -  praktická sestra u všeobecného lekára . Treťou zmenou má byť praktická sestra u pediatra. 

Podľa poslankyne OĽaNO Eleny Červeňákovej je to s praktickými sestrami, ktoré sú v nemocniciach teraz, zlé. Nemajú vzdelanie a boja sa to robiť.  S výučbou praktická sestra sa na Slovensku na stredných zdravotníckych školách začne od septembra. "Praktická sestra bakalárka. Áno má strednú hotelovú potom strednú obchodnú, a potom si spraví bakalára z ošetrovateľstva. Podľa komory je toto pravá sestra? Prosím, prestaňme zavádzať," vyhlásil Zelník. 

"Namiesto 32 tisíc sestier, ktoré tu ešte máme, aby sme ich zastabilizovali a riešili túto vec, tak riešime praktické sestry, ktoré zásadným spôsobom ani neovplyvnia systém," upozornila Iveta Lazorová zo Slovenske komory sestier a pôrodných asistentiek. Aj ministerka je ale presvedčená, že ak neschvália praktické sestry, prídu o pediatrov, ktorých je žalostne málo.

Ministerka zdravotníctva má v rukách list, pod ktorý sa podpísali zástupcovia pediatrov. Tí ju prosia, aby praktickú sestru v ich ambulanciách povolila a zaväzujú sa, že kvalita zdravotnej starostlivosti sa nezníži. "Ony sa zaručujú že kvalita zostane zachovaná tak prečo to neurobiť," vyjadrila sa ministerka Andrea Kalavská. 

Či praktická sestra u pediatra bude alebo nebude, rozhodnú poslanci na najbližšej parlamentnej schôdzi.

So zdravotnými sestrami je stále problém. Je ich nedostatok. Viac o problematike v reportáži TU:
 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy