Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medici stále zbierajú dôkazy o plesniach v nemocniciach. Pellegrini bude kontaktovať riaditeľov
Zdielať na

Medici stále zbierajú dôkazy o plesniach v nemocniciach. Pellegrini bude kontaktovať riaditeľov

BRATISLAVA / Študentská výzva "Ukážme plesne premiérovi" sa rozbehla, nabrala až nečakané obrátky a za sebou má prvý úspešný krok. Iniciatívu odštartoval premiér Peter Pellegrini, keď sa na nedávnom diskusnom klube Hospodárskych novín pri téme plesní na stenách nemocníc poriadne rozčúlil.

"Prídem do nemocnice a nájdem takú izbu, do hodiny je riaditeľ vyhodený. Mne je jedno, že je nominant neviem koho a kamarát a bratranec, otcov, koňov, bratov syn. Pôjde na ulicu okamžite. Pretože to si môže kúpiť on sám, pán riaditeľ primalex v Baumaxe v sobotu a v nedeľu to môže vymaľovať štetcom a nebude tam žiadna pleseň," povedal vo videu pre Hospodárske noviny premiér Pellegrini. 

Študenti medicíny jeho slová zobrali ako výzvu a začali zbierať dôkazy v nemocniciach po celom Slovensku. A našli ich naozaj veľa, z rôznych priestorov a oddelení. Z nemocničných chodieb, toaliet určených pre pacientov.

Plesne sa našli aj na infekčnom oddelení či röntgenovom pracovisku. A medici si nafotili aj plesne vo svojich nemocničných šatniach v suteréne. "Ideálne by bolo, ak by čo i len jedna nemocnica začala s rekonštrukciou a ostatné sa pridali," uviedla študentka medicíny Silvia Slopovská. Podľa predsedu študentskej rady vysokých škôl, však pri kauze plesní v nemocniciach, nezostalo len pri plesniach.

"Otázka plesní, ktorú otvoril pán premiér, dokázala aktivizovať študentov medicíny, aby riešili aj ďalšie závažné problémy," povedal predseda študentksej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Vzniknutý tlak na odstránenie plesní v nemocniciach, by podľa medikov mohol pomôcť napríklad aj tomu, aby študenti medicíny, či lekári neodchádzali pracovať do zahraničia. Dôstojnejšie priestory na štúdium a prácu by podľa nich tiež prispeli k tomu, aby zostali na Slovensku.

​V každom prípade premiér Pellegrini je ochotný prijať študentov a pozrieť si fotky nemocničných priestorov s plesňami. A nielen to. "Vieme o tom, budem povďačný, keď mi tie fotky dajú a ja budem kontaktovať riaditeľov, aby to odstránili," povedal premiér. Od začiatku iniciatívy, teda za tri týždne, nazbierali študenti naozaj veľa fotiek. Najviac ich majú z univerzitných nemocníc v Bratislave, v Košiciach a v Banskej Bystrici, ale aj z krajských nemocníc, či menších miest. Študenti odovzdajú premiérovi fotografie už na budúci týždeň na spoločnom stretnutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy