Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborári sa dohodli s vedením US Steel na kratšom pracovnom týždni
Zdielať na

Odborári sa dohodli s vedením US Steel na kratšom pracovnom týždni

KOŠICE / Predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice dospeli k dohode o skrátení pracovného týždňa.

Zamestnanci USSK budú v máji pracovať iba štyri dni v týždni s tým, že budú dostávať 70 percent mzdy. Po utorkových rokovaniach o tom  informoval predseda Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice Juraj Varga.

Odborári rokovali s vedením podniku už v pondelok. Keďže mali obidve strany k návrhu námietky, stretli sa aj v utorok ráno a nakoniec dospeli k dohode. “Skrátená pracovná doba sa dohodla na dobu určitú, a to konkrétne na mesiac máj, a platí taktiež pre viceprezidentov, generálnych manažérov, riaditeľov a vedúcich oddelení jednotlivých útvarov,“ povedal po rokovaniach Varga.

Od polovice apríla mohli zamestnanci USSK čerpať neplatené voľno. Ponuka platila od veľkonočných sviatkov až do konca apríla, pričom v takom prípade si zamestnanci, ktorí sa pre tento krok rozhodli, museli platiť pomernú časť zdravotného poistenia. Koľkí takúto ponuku prijali, vedenie hutníckej spoločnosti ani odborári nekomentovali. Vedenie poslalo na prevádzky list, kde takýto postup zdôvodnilo zhoršujúcimi sa podmienkami na trhu s oceľou.

V podniku je momentálne vyhlásená štrajková pohotovosť, keďže ani deväť kôl kolektívneho vyjednávania o mzdovom dodatku k platnej kolektívnej zmluve nevyústilo do dohody. Obe strany sa dohodli, že do rokovaní vstúpi sprostredkovateľ doporučený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy