Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Japonský cisár Akihito abdikoval. Stalo sa tak prvýkrát po 200 rokoch
Zdielať na

Japonský cisár Akihito abdikoval. Stalo sa tak prvýkrát po 200 rokoch

TOKIO / Japonský cisár Akihito v záverečnom prejave k národu oficiálne oznámil svoju abdikáciu. V stredu na uvoľnený trón zasadne starší z jeho dvoch synov, päťdesiatdeväťročný Naruhito.

Akihito je prvým abdikujícím japonským cisárom za posledných 200 rokov. Svoj úmysel vzdať sa trónu oznámil už v roku 2016 s odôvodnením, že už fyzicky nestačí na plnenie svojich povinností. Parlament potom schválil osobitný zákon, ktorý odstúpenie jednorázovo umožňuje.

Akihito pri krátkom obrade poďakoval japonskému ľudu za jeho podporu a vyjadril nádej, že Japonsko čaká mierová budúcnosť. "Spoločne s cisárovnou dúfam z celého srdca, že nová éra Reiwa, ktorá v stredu začne, bude obdobím mieru a prosperity, a modlím sa za mier a šťastie našej krajiny a ľudí celého sveta," vyhlásil Akihito oblečený v čiernom fraku po boku svojej manželky Mičiko, ktorá na slávnosť prišla v dlhých bielošedých šatách.

Slávnosť sa uskutočnila v jednom zo sál cisárskeho paláca v Tokiu, kam komorníci priniesli štátnu a cisársku pečať a tiež dva z takzvaných troch posvätných pokladov Japonska, meč Kusanagi no Curug a klenot jasakani no magatama, ktoré ešte spoločne so zrkadlom jata no kagami predstavujú symboly panovníckej moci. O ich podobe a pôvodu nie je nič presné známe, pretože prístup k nim má iba japonský cisár a niekoľko vybraných šintoistických kňazov a aj pri korunovácii sú ukryté v schránkach.

Abdikačný obrad vysielala naživo televízia a zúčastnilo sa ho 300 ľudí, vrátane premiéra Šinzóa Abeho, korunného princa Naruhito a jeho manželky Masako, ako aj predsedov oboch parlamentných komôr a najvyššieho súdu. Abe vo svojom prejave ocenil cisára okrem iného za to, že dodával ľudu "odvahu a nádej" a podporoval ho v ťažkých časoch prírodných katastrof.

Bližšie k poddaným

Akihito ako prvý z japonských panovníkov nebol považovaný za živého boha a v porovnaní so svojimi predchodcami sa snažil byť bližšie svojim poddaným. Vyzdvihovaný je aj za to, že sa za svojej vlády snažil zmierniť bolestné spomienky na druhú svetovú vojnu, v ktorej bolo Japonsko súčasťou osi Berlín-Rím-Tokio a spáchalo na okupovaných územiach rad zločinov.

V posledných rokoch sa ale cisár Akihito potýkal so zdravotnými problémami. V roku 2011 bol hospitalizovaný so zápalom pľúc a v roku 2012 podstúpil úspešnú operáciu srdca.

Ešte pred oficiálnym abdikačným obradom, ktorý sa uskutočnil o 17:00 miestneho času (10:00 SELČ), Akihito oblečený v tradičnom oranžovom šate navštívil svätyne v cisárskom paláci. Jedna zo svätýň je zasvätená bájnej bohyni slnka Amaterasu omikami, za ktorej potomkov sa všetci japonskí cisári označovali. Obdobnú cestu vykonal aj korunný princ Naruhito, uviedla japonská televízia NHK.

Krásna harmónia

Akihito formálne zostane panovníkom až do polnoci, kedy zároveň skončí éra Heisei, čiže "všadeprítomný mier". V stredu s nástupom nového cisára Naruhito začne v Japonsku nová éra Reiwa, ktorej názov sa prekladá ako "krásna harmónia".

Prvé verejné vystúpenie nového cisárskeho páru Naruhita a Masako bude spojené s pozdravom zástupov priaznivcov zhromaždených pred palácom v Tokiu. Vláda udelila Japoncom desať dní voľna, očakáva sa teda masívna účasť, rádovo v desiatkach tisícov ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy