Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerka Matečná chystá zmeny v pozemkových úpravách
Zdielať na

Ministerka Matečná chystá zmeny v pozemkových úpravách

BRATISLAVA / Slovensko patrí ku krajinám s extrémnou rozdrobenosťou pôdy, pričom na 1 parcelu pôdy v priemere pripadá až 12 spoluvlastníkov. S riešením tejto situácie na tlačovej besede prišla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Podľa ministerky je potrebné doriešiť vlastnícke vzťahy ešte vo viac ako 3 100 katastrálnych územiach. Jej návrh spočíva aj v tom, že každoročne by mal štát spustiť pozemkové úpravy v 120 katastrálnych územiach. Na ich úplné doriešenie by údajne malo stačiť 30 rokov. Štát by mal ročne zainvestovať do spustenia spomínaných pozemkových úprav priemerne 30,8 milióna eur. Podľa ministerky bude dôležité, aby štát a vlády dokázali dlhodobo a transparentne zabezpečiť realizovanie pozemkových úprav minimálne 3 desaťročia, a to naprieč všetkými vládami, ktoré prídu.

"Naozaj musím povedať, že ide o míľnik v riešení problematiky pozemkových úprav, pretože máme tú ambíciu, aby pozemkové úpravy, nielen táto vláda, ale aj ďalšie nasledujúce vlády na základe nášho tohto komplexného riešenia pokračovali a aby pozemkové úpravy sa stali tou prioritou, ktorú si nielen poľnohospodári, mestá, obce, ale aj celá naša krajina zaslúži," hovorí ministerka Matečná. 

Na pozemkové úpravy čaká niekoľko tisíc obcí. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy