Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Časť elektrárne v Jaslovských Bohuniciach odstavili. Pri likvidácií muselo pomáhať Rakúsko
Zdielať na

Časť elektrárne v Jaslovských Bohuniciach odstavili. Pri likvidácií muselo pomáhať Rakúsko

JASLOVSKÉ BOHUNICE / Osem chladiacich veží elektrárne Jaslovské Bohunice je už od minulého roka minulosťou. Teraz prebieha ďalšia fáza likvidácie a tou je prevezenie a rozrezanie na drobné kusy 12 obrovských parogenerátorov, ktoré sú takmer 12 metrov dlhé. Keďže ide o veľmi zriedkavú činnosť museli na prevoz doviesť vozidlo zo zahraničia.

Na výstavbe jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach pracovali tisícky ľudí. "Je to v šesť metrovej hĺbke vykopané veľké stavenisko, denne tam pracovalo až dvanásťtisíc ľudí lež to bolo všetko hotové," vyjadril sa Milan Valo, dlhoročný pracovník elektrárne. Po niekoľkých desiatkach rokov prevádzky elektráreň V1 odstavili. Po roku demolačných prác zmizli z ôsmich chladiacich veží štyri, ktoré patrili odstavenej elektrárne V1 a teraz pokračujú na rozoberaní elektrárne v jej srdci.

"Tie celkové náklady na vyraďovanie elektrárne V1 sú napočítané na 1 miliardu a 137 miliónov eur. S tým, že majoritná časť je z fondov EÚ,"  uviedol divízny riaditeľ vyraďovania elektrárne Tomáš Klein. Prvýkrát v histórii Slovenska sa bude prevážať parogenerátor o hmotnosti 145 ton. Parogenerátory sa nachádzajú budove, ktorá je hlavným výrobným blokom, kde sa nachádza hermetická zóna. Sú tu dva bloky a každý má šesť parogenerátov, čiže dokopy 12.

​Aj keď ich nebudú nikam odvážať z areálu elektrárne a pôjde o cestu dlhú iba v desiatkach metrov, je to veľmi náročné. "Máme špeciálne vozidlo určené na prepravu takýchto ťažkých a nadrozmerných komponentov. Je to diaľkovo ovládané vozidlo, ktoré k nám prišlo zo susedného Rakúska," poznamenal Klein.  Podľa predsedníčky jadrového dozoru si treba uvedomiť, že tam vzniká veľa rádioaktívnych odpadov. "Takže okrem toho, že sa tie zariadenia vyberajú už z jednotlivých svojich miest kde pracovali, je treba ich upraviť a fixovať, aby mohli byť bezpečne niekde uložené," vysvetlila predsedníčka Úradu jadrového dozoru Martina Žiaková. Do roku 2025 by mal byť jadrová elektráreň V1 úplne zrovnaná zo zemou.

Rakúsky poplach pre Mochovce. Čo sa s jadrovou elektrárňou deje? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy