Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kotlebovu stranu ĽSNS súd nerozpustil. Pojednávanie odročili
Zdielať na

Kotlebovu stranu ĽSNS súd nerozpustil. Pojednávanie odročili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najvyšší súd ani po niekoľkých hodinách nerozhodol, či Kotlebovu stranu ĽS Naše Slovensko rozpustí. Pojednávanie odročili na koniec apríla. Samotný líder strany Marian Kotleba pri tom nevidí žiaden dôvod, aby ich strana bola rozpustená. Obhajca ĽSNS podľa informácií TV JOJ na súde navrhol, aby sa uskutočnil výsluch Jaromíra Čižnára, Andreja Danka, Roberta Fica, Tibora Gašpara a Andreja Kisku.

Najvyšší súd odročil pojednávanie na 29.4. o 10:00 hodine. O rozpustení strany súd nerozhodol. Pojednávanie na súde bolo senátom niekoľkokrát pozastavené. Príčinou druhého pozastavenia bolo neverejné prerokovávanie. Približne po 15 minútach obžaloba predniesla svoj konečný návrh a potom nasledovalo finálne rokovanie senátu o rozpustení strany. 

Marian Kotleba sa počas jeho prejavu ospravedlnil senátu, že zdvihol hlas, keď odmietal kritiku za to, že nazývajú NATO zločineckou organizáciou. Pred senátom tvrdil, že na žalobe nie je takmer nič pravdy.​"Neexistuje jeden zákonný dôvod, aby bola naša strana rozpustená," povedal Marian Kotleba po príchode na Najvyšší súd SR.  "Politická strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je pokračovateľkou politických ambícií rozpustenej Slovenskej pospolitosti - Národnej strany," uviedol to na pojednávaní pri prednese žaloby na rozpustenie strany zástupca Generálnej prokuratúry SR. 

Podľa informácií TV JOJ obhajca ĽSNS na súde navrhol, aby sa uskutočnil výsluch Jaromíra Čižnára, Andreja Danka, Roberta Fica, Tibora Gašpara a Andreja Kisku.

​Jeden z právnych zástupcov Kotlebovej strany Radovan Hrádek na súde povedal, že návrh na rozpustenie ĽSNS je politickou objednávkou. Odmietol aj prirovnanie ĽSNS k zrušenej Slovenskej pospolitosti. "Odmietame tvrdenie žalobcov, že žalovaní je pokračovateľom Slovenskej pospolitosti," uviedol Hrádek. Právny zástupca Kotlebu tiež odmietol spojitosť strany z rozpustenou Slovenskou pospolitosťou. "Ide o absolútne irelevantné tvrdenia," povedal s tým, že stanovy strany fungujú na demokratickom princípe. Zastupuje tiež podľa neho občanov bez ohľadu na národnosť a svetonázor.  

Protest prívržencov ĽSNS

Strana ĽSNS doobeda zvolala pred budovu Najvyššieho súdu SR svojich sympatizantov. Pojednávanie o rozpustení strany sa koná až takmer po 2 rokoch, čo šéf generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár podal tento návrh. Prokuratúra totiž označila Kotlebovu stranu za extremistickú s fašistickými tendenciami, ktorá svojim programom a činnosťou porušuje slovenskú ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy.  

Pozrite si video, ako to vyzeralo pred Generálnou prokuratúrou SR:

"Naši advokáti vzniesli námietku, že sa jedná o šikanózny politický proces," vyhlásil pred davom protestujúcich ľudí poslanec NR SR za stranu Kotlebu Milan Uhrík. Generálna prokuratúra na slová obhajoby strany ĽS - Naše Slovensko argumentovala, že dostala vyše 170 podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. 

Na pojednávanie o návrhu na rozpustenie strany dorazilo viacero jej poslancov, ale aj šéf českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. "To, čo sa deje na Slovensku, je jasný znak totality. My sami sme sa s tým stretli v Českej republike, kde bola Dělnická strana v roku 2010 rozpustená," povedal novinárom Vandas.  

Pojednávanie o rozpustení strany sa koná až takmer po 2 rokoch, čo šéf generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár podal tento návrh. Prokuratúra totiž označila Kotlebovu stranu za extremistickú s fašistickými tendenciami, ktorá svojim programom a činnosťou porušuje slovenskú ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy.   

Pozrite si reportáž súvisiacu s rozpustením strany Ľudová strana Naše Slovensko. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na zrušenie strany 24. mája 2017.

Súvisiace články