Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trnavská automobilka sa už hrdí elektromobilom. Budúcnosť priemyslu ale ďalej napreduje
Zdielať na

Trnavská automobilka sa už hrdí elektromobilom. Budúcnosť priemyslu ale ďalej napreduje

TRNAVA / Prvé elektroautomobily vyrobila v týchto dňoch už aj trnavská automobilka. Štáb TV JOJ bol pri tom, ako sa s ním zoznamovali aj pracovníci a skúšali si montáž nového auta, ktoré určí smerovanie automobilového závodu. Zatiaľ pôjdu všetky vyrobené vozidlá na testy, no už dnes je zrejmé, že výroba elektrovozidiel bude pre výrobu na Slovensku kľúčová.

Druhou automobilkou na Slovensku, čo začala vyrábať elektroautá je PSA Group, ktorá vyrába pre dve značky koncernu. V elektrickej verzii sa začal vyrábať Peugeot 208. ​"Nabíjacie miesto je v podstate ako pri bežnom aute," povedal člen projektového tímu E-208 Arnaud Fargeix.

V Trnave nebudú mať špeciálnu halu či linky na elektroautá, medzi bežnými autami jednoducho príde elektro. S novinkou sa v týchto dňoch zoznamujú aj samotní zamestnanci. "Pre operátora sa nič nemení. Tie posty sú adaptované, elektrická alebo termická verzia, nie je to rozdiel pre nich," povedal projektový líder Rastislav Matiaško.

Viacerí odborníci upozorňujú, že elektromobilita si bude vyžadovať menej pracovníkov, lebo ide o jednoduchší motor. Aj momentálne to vyzerá tak, že automobilka potrebuje množstvo ľudí. Je ale iba otázka času, kedy ich vymenia stroje. Zamestnanci budúcnosti ale budú musieť byť oveľa kvalifikovanejší.  Okrem Trnavy sa elektromobily robia už aj v Bratislave. Ide o malé elektrické mestské auto pre Volkswagen. Na čistý elektromobil čakajú v žilinskej Kii, kde sa montujú hybridy. Popri samotných automobilkách by nemali na spaľovacích vavrínoch zaspať ani dodávatelia. "Budú musieť veľmi rýchlo začať pracovať na tom, aby vyrábali rôzne komponenty, ktoré súvisia s elektromobilitou," uviedol Martin Jesný z Priemyselnej revue. 

V Európe sa ale zatiaľ nenachádza žiadna továreň na baterky do elektromobilov. V piatok po prílete z nemeckého Volkswagenu minister hospodárstva Peter Žiga oznámil, že Slovensko sa o takúto uchádza.

Prvé elektromobily z Trnavy poputujú na testovanie a do premávky sa dostanú až koncom roka, prípadne začiatkom budúceho. Momentálne prejde jedno auto týždenne, plán je, aby to bolo každé ôsme. Záleží to ale od viacerých faktorov, najmä od dopytu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy