Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Spišskej Novej Vsi rušia škôlku pre zdravotne znevýhodnené deti, nahradia ich dôchodcovia
Zdielať na

V Spišskej Novej Vsi rušia škôlku pre zdravotne znevýhodnené deti, nahradia ich dôchodcovia

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Demografické krivky presvedčili vedenie Spišskej Novej Vsi o tom, aby zrušilo materskú školu. Pre pokles počtu detí preto chcú zatvoriť prvú škôlku. Presne tú, ktorú navštevujú zdravotne znevýhodnené deti. A na ich miesto podľa rodičov prídu dôchodcovia.

Rodičia sa tak povediac bijú o škôlku na Tomášikovej ulici. Mesto ju che zrušiť, kvôli ekonomickej neefektivite. Podľa rodičov je to poriadna hlúposť.

"Toto je krásna príležitosť, inklúzia tých postihnutých detí, ako naučiť deti empatii. V našej spoločnosti by toto mala byť priorita, po tej ľudskej stránke a nehľadieť na financie," hovoria rodičia.

"Materská škola má veľkú rozlohu. Triedy sú veľké. Vychádzajú náklady na jedno dieťa vyššie skoro o 1 000 eur," uviedla riaditeľka správy školských zariadení Markéta Ďuríková. Do škôlky chodí aj slečna s downovým syndrómom. Je všeobecne známe, že takéto deti potrebujú špeciálnu starostlivosť. Umiestniť dieťa do škôlky, bol pre jej rodičov vážny problém.

"Sme zháňali dlho, dlho škôlku, kým nás tuto boli ochotní zobrať. Nás odmietli v toľkých škôlkach, všade nám povedali, ako sa to nedá. A tu jedine nebol problém," opisuje rozpráva otec postihnutej školáčky Peter Okresa. Rodičia sa túto správu dozvedeli pred necelým týždňom. Odvtedy sa mobilizujú v boji proti zrušeniu. Spustili aj petíciu, dokopy majú už vyše 700 podpisov. Výhoda materskej školy spočíva aj v lokalite.

"Je tu veľmi kľudné prostredie. Deti tu majú svoj kľud, nie je tu žiadna rušná ulica, kde chodia autá, takže môžu sa plne venovať svojím aktivitám," uviedol predseda petičného výboru Roman Garaj. K problému došlo po tom, čo sa vedenie mesta začalo zaoberať optimalizáciou siete materských škôl v meste. "Nám to vychádza tak, že jedná z materských škôlok je asi navyše. A vývoj ukazuje, že aj v tomto školskom roku už bude o ďalších 150 detí menej," vysvetlil primátor SNV Pavol Bečarik.

Podľa primátora mesta, zrušenie materskej školy ešte nie je hotovou vecou. Je to len teoretická možnosť. Ak by k tomu reálne došlo, majú pripravený aj náhradný plán.

"Nikto sa nezbavuje zodpovednosti za to, aby sa celý tento výchovno-vzdelávací proces s týmito hendikepovanými deťmi presunul. Tak ako je na inú škôlku, kde je táto kapacita," dodáva Bečarik.  "Nie sú škôlky, kde z kapacitných dôvodov bolo možné umiestniť všetky tieto detičky," dodal Garaj.  Teraz sú na ťahu mestskí poslanci. Na tohtomesačnom zastupiteľstve by sa totiž malo rokovať o osude materskej školy. Čo s ňou bude, ak ju zrušia, primátor ešte presne nevie Rodičia však majú informácie, žeby deti mali nahradiť dôchodcovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy