Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Juh Slovenska pobúrila novela zákona. Spievať hymnu môžu iba v jednom prípade
Zdielať na

Juh Slovenska pobúrila novela zákona. Spievať hymnu môžu iba v jednom prípade

BRATISLAVA / Keď pred pár dňami schválili poslanci novelu zákona o štátnom jazyku, nikto si to poriadne nevšimol. Za novelu hlasovali dokonca aj niektorí poslanci strany Most-Híd. Lenže dnes už je všetko inak – portál parameter.sk totiž upozornil na to, že novela vlastne podmieňuje spievanie zahraničnej hymny, iba v prípade, ak je prítomná zahraničná delegácia. Na južnom Slovensku novela vyvoláva veľké emócie a podobne je to aj v Maďarsku. Novelu už dokonca premenovali na LEX DAC a myslia si, že je zameraná špeciálne proti populárnemu klubu z Dunajskej Stredy. Jeden z predkladateľov novely, Dušan Tittel z SNS, sa tým ani netajil. Odvolával sa práve na zlý pocit z tamojšej arény, kde fanúšikovia vždy spievajú maďarskú hymnu.

Novela zákona o slovenských štátnych symboloch z minulého týždňa určuje, že štátna hymna iného štátu sa hrá alebo spieva na začiatku kultúrnych a športových podujatí iba ak je prítomná jeho oficiálna delegácia. Podaktorým táto časť novely pripomína scénu z Pyšnej princeznej. Keď si švec odskočí zaspievať za hranicu, do susedného kráľovstva.

Častica „iba“ sa v texte návrhu nepozdávala poslancovi Dostálovi z SaS. A tak s kolegom predložili pozmeňujúci návrh – vylúčiť časticu. Ale nepochodili. "Asi ste ešte nikdy neboli na zápase v Dunajskej Strede. Keď 9 tisíc fanúšikov z DS začne spievať hymnu maďarskú, neviem či budete mať z toho dobrý pocit," vysvetlil predkladateľ návrhu Dušan Tittel.

Novelu odobrilo 108 poslancov, podľa portálu parameter.sk zaň zahlasovala aj väčšina poslancov za stranu Most – Híd. Predseda poslaneckého klubu tvrdí, že išlo o akceptovanie prosby koaličného partnera.

"Takže celú novelu preto sme podporili, bohužiaľ neboli sme informovaní o nejakých detailoch a tam sme urobili chybu," vysvetlil poslanec Bastrnák.
Verejnosť na juhu Slovenska novela pobúrila. Aj keď sa netýka len maďarskej hymny. Rodia sa petície, plánuje sa hromadný spev. A to sa návrh dotýka len právnických osôb.

"Ako menšina žijúca na Slovensku si vážime našu krajinu, ale spievaním maďarskej hymny dávame úctu našim predkom," myslí si Bujna. Poslanci Mostu-Híd veria, že prezident Kiska zákon nepodpíše, nechcú však nič nechať na náhodu.

"Fanúšikom zakázať nemôžeme, ale usporiadateľ - organizátor stretnutia, trebárs DAC Dunajská Streda, nemôže reprodukovať oficiálne hudbu na štadióne," dodáva Tittel.

"Ja by som bol strašne rád, keby spievali slovenskú hymnu aj v Ružomberku pred zápasom! Prečo nespievajú diváci, prečo nespieva pán Tittel?" pýta sa majiteľ klubu DAC Dunajská Streda Oszkár Világi. "Zákon je úplne legitímny, je to podobné aj v iných krajinách, keď tam nie je oficiálna delegácia inej krajiny, nemôže usporiadateľ hrať v reproduktoroch hymnu inej krajiny, okrem slovenskej," hovorí Tittel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy