Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci sa konečne dočkali. Ministerstvo uzavrelo výzvy na podporu strategického výskumu
Zdielať na

Vedci sa konečne dočkali. Ministerstvo uzavrelo výzvy na podporu strategického výskumu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vedci sa konečne dočkali. Ministerstvo školstva totiž uzavrelo výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu. Čerpanie eurofondov zastavil škandál, ktorý nakoniec stál miesto vtedajšieho ministra školstva Petra Plavčana. Medzitým nové vedenie sprísnilo podmienky a po prvýkrát sprístupnilo zoznam žiadateľov o eurofondy.

Aby sa ministesrstvo vyhlo podozreniam. Už pred hodnotením zverejnilo všetky projekty. "S cieľom naozaj, aby vopred maximálne transparentné všetci mohli preskúmať, aké firmy sa hlásia, aké inštitúcie sa hlásia. Aby sa nestalo, že po vyhodnotení súťaže si zase niekto vymyslí nejakú senzáciu a povie, že niekto bol s niekým prepojený pred 20 rokmi," vysvetľuje Lubyová. 

Firmy sa budú uchádzať spolu o 288 miliónov eur. Podaných bolo 63 projektov v oblastiach dopravné prostriedky, priemysel, zdravé potraviny, digitálne Slovensko alebo zdravotnícke pomôcky. "Tie projekty, ktoré sa nám zatiaľ podarilo zrátať predbežne, žiadajú 501 milliónov eur, čiže je to zhruba 60 percent, čiže čo sa týka objemu, tak asi tretina zostane neuspokojená, dve tretiny môžu byť uspokojené," pokračuje Lubyová. 

Sprísnil sa aj výber hodnotiteľov, ktorí ich budú posudzovať. Musia mať minimálne 10-ročnú prax a skúsenosti v odbore. "My sme tieto zmeny navrhovali už počas eurofondového škandálu. Teraz po roku a pol s nimi konečne prichádza ministerstvo školstva. Lepšie neskoro ako nikdy," uviedla poslankyňa Veronika Remišová. Ministerstvo chce podporiť, čo najviac inštitúcií. Znížilo tak aj hranicu finančných prostriedkov, o ktoré je možno žiadať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy