Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spomienka na oslobodenie mesta bez významných politikov. Nedostali pozvánky
Zdielať na

Spomienka na oslobodenie mesta bez významných politikov. Nedostali pozvánky

BRATISLAVA / Pietnu spomienku pri príležitosti 74. výročia oslobodenia hlavného mesta poznačilo napätie. Ide najmä o podujatie, ktoré organizoval magistrát. Pozvánku na tento akt od primátora Matúša Valla totiž nedostali zvučné mená, ako napríklad Robert Fico alebo Béla Bugár ako predsedovia strán, ale ani bývalý prezident Ivan Gašparovič.

"Tieto pozvánky dostával ako bývalá hlava štátu každý rok, za každého primátora. Tentokrát sa to nestalo. Neviem, či na to zabudli, alebo je to zámer," uviedol Milan Trubač, bývalý hovorca Ivana Gašparoviča. "Je to prvý raz v histórii slovenského parlamentarizmu, že sa tak nestalo. Považujem to za nehorázne," povedal Dušan Jarjabek, predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá. "Je to veľmi nedôstojné aj voči poslancom národnej rady, ale aj hlavne k tomu sviatku, o ktorom hovoríme, ktorý si uctievame," dodal Martin Glváč, podpredseda NR SR. 

"Som veľmi rád, že mesto je dlhé roky organizátorom takejto spomienky. 4. apríl je významným dňom pre Bratislavu," povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy. Pozvánky na túto pietnu spomienku v centre Bratislavy od primárora prvýkrát nedostali predsedovia politických strán, ale aj šéfovia parlametných výborov. Mnohí z nich sa preto cítia dotknutí. Pritom len to parlamentu v minulosti od primátora chodilo o 26 pozvánok viac. "Je to absolútne nevhodný krok. Národ, ktorý si nepamätá svoju históriu, alebo ju chce účelovo prekrúcať, alebo ju chce oslavovať len so svojimi vyvolenými, je predurčený na to, aby si ju zopakoval. A toto mi odmietame," vyjadril sa Ľubomír Petrák, predseda výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. "Priznám sa, že sa nás to všetkých dotklo, preto lebo nevidíme jeden jediný dôvod, aby sme sa nemohli aj ako Bratislavčania pokloniť tomuto sviatku, ktorému sa klaniame každý rok," povedal Dušan Jarjabek. "Ak to teda patrí k nejakej štábnej kultúre, tak to mal urobiť. Ja osobne by som tie pozvánky poslal všetkým u koho je to zaužívané. Je to aj určitý akt slušnosti," potvrdil Ľubomír Galko, predseda osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ. "Mňa osobne sa to nedotklo, ja nemám problém s egom. Je to na nich, je to nové vedenie mesta," dodal Boris Kollár, predseda výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj. 

Magistrát sa ale bráni tým, že primárne ide o spomienku na oslobodenie Bratislavy. Preto skôr rátal s účasťou poslancov mestského zastupiteľstva a starostov mestských častí. Okrem toho odkázal, že námestie Eugena Suchoňa je verejný priestor a kto si chce uctiť pamiatku, príde aj bez pozvánky. "Ich účasť na tomto nebola vraj vysoká. Nebolo za tým nič, nejaký zámer, bola to jednoduchá pragmatická vec. Ak to tak cítia, tú našu Bratislavu, čo ma teší, tak mohli prísť aj bez pozvania," vysvetlil Matúš Vallo. 

Protistrana to ale tak nevidí a uprednostnila inú možnosť. "Tam kde nás nechcú, tam neideme," povedal Dušan Jarjabek. "Ja si vôbec nemyslím, že to majú protokolárne správe," dodal Marek Trubač. 

Politici o situácii 29 rokov po nežnej revolúcii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy