Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Piloti robili, čo mohli, kontrolu nad lietadlom ale nezískali, ukazuje vyšetrovanie pádu Boeingu 737
Zdielať na

Piloti robili, čo mohli, kontrolu nad lietadlom ale nezískali, ukazuje vyšetrovanie pádu Boeingu 737

NAIROBI / Lietadlo etiópskej leteckej spoločnosti, ktoré sa zrútilo na trase Addis Abeby do Nairobi 10. marca nemohli piloti ovládať napriek tomu, že robili všetko, čo im postupy dovoľovali. Vyplýva to z prvotnej vyšetrovacej správy, ktorú vo štvrtok zverejnili etiópske úrady. Na palube sa nachádzalo 149 pasažierov a osemčlenná posádka. Na palube sa nachádzali aj štyria Slováci. Medzi nimi boli aj syn, dcéra a manželka slovenského politika Antona Hrnka.

Etiópske aerolinky zverejnili stanovisko aj na sociálnej sieti. Podľa neho predbežná správa jasne dokázala, že piloti letu 302 robili všetko ako mali.

https://twitter.com/flyethiopian/status/1113719943537790976

V správe sa uvádza, že: 

  1. Lietadlo malo platné osvedčenie o spôsobilosti lietadla
  2. Posádka bola dostatočne kvalifikovaná na let
  3. Vzletové podmienky boli normálne
  4. Posádka vykonala všetky postupy, ktoré mohli, no lietadlo napriek tomu nemohli dostať pod kontrolu

Lietadlo havarovalo v blízkosti etiópskej metropoly Addis Abeby. Odtiaľ odštartovalo 8:38 miestneho času. Ethiopian Airlines sa označuje za najväčšiu leteckú spoločnosť v Afrike. Hovorca leteckej spoločnosti bez ďalších podrobností povedal, že kontakt s posádkou bol prerušený ráno 8:44 (6:44 SEČ) nad Bishoftom, ktorý leží juhovýchodne od etiópskej metropoly.  

Vyšetrovatelia pádu Boeingu 737 MAX etiópskych aerolínií našli na mieste nešťastia medzi troskami kus stabilizátora s klapkami v neobvyklej pozícii, ktorá bola podobná aj v prípade havarovaného lietadla indonézskej spoločnosti Lion Air minulý rok v októbri. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na dva nemenované zdroje. 

​Okrem Slovákov boli na palube aj ďalší Európania a obyvatelia z Ázie. V lietadle sedeli ľudia celkovo z 35 krajín: 32 Keňanov, 18 Kanaďanov, 9 Etiópanov, 8 Talianov, 8 obyvateľov Číny a USA, 7 Britov a 7 Francúzov, 6 Egypťanov, 5 Holanďanov, 4 Indovia, 3 Austrálčania, Švédi, Rusi, dvaja obyvatelia Maroka, Španielska, Poľska a Izraelu. V lietadle sedel aj jeden obyvateľ Belgicka, Somálska, Nórska, Srbska, Toga, Mozambika, Rwandy, Sudánu, Ugandy a Jemenu. Štyria obyvatelia mali použiť aj pas OSN. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy