Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Strelec z Nového Zélandu predstúpi pred súd. Obvinený je z 50 vrážd
Zdielať na

Strelec z Nového Zélandu predstúpi pred súd. Obvinený je z 50 vrážd

Archívna reportáž

WELLINGTON/CANBERRA / Austrálčan Brenton Tarrant, obvinený z vraždenia v dvoch mešitách novozélandského mesta Christchurch, sa bude zodpovedať z 50 zločinov vraždy a 39 pokusov o vraždu. Oznámila to vo štvrtok novozélandská polícia. Ďalšie obvinenia podľa nej nie sú vylúčené.

Dvadsaťosemročný belošský extrémista, ktorý 15. marca svoj útok v mešite nahrával a prenášal v priamom prenose na internete, predstúpi v piatok pred súd, aby si vypočul obvinenia. Konanie má byť krátke, jeho obsahom bude okrem obvinenia, len úradná identifikácia obžalovaného. V tejto fáze sa ho dokonca ani súd neopýta, či sa cíti vinný. Obhajovať sa chce napriek všetkým okolnostiam sám.

Austrálsky parlament vo štvrtok v Canberre schválil zákon, ktorý pokutuje spoločnosti vlastniace sociálne médiá a umožňuje uväzniť ich manažérov, ak bezodkladne neodstránia zo siete násilný obsah. Zákon je bezprostrednou reakciou na streľbu v Christchurchi. Firmy môžu byť potrestané pokutou vo výške desiatich percent ročného obratu a ich manažéri až trojročným väzením.

Spoločnosti ako Facebook alebo Google sa dopustia trestného činu, ak zo svojich serverov neodstránia videá alebo fotografie vrážd, mučenia alebo znásilnenia. Zároveň sú povinné podľa zákona informovať austrálsku políciu o podobnom obsahu v "rozumnej dobe". 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy