Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Útočník z Nového Zélandu sa chce obhajovať sám
Zdielať na

Útočník z Nového Zélandu sa chce obhajovať sám

CHRISTCHURCH / Muž, ktorý je podozrivý z útoku na mešity na Novom Zélande, sa chce pred súdom obhajovať sám. Novozélandskému denníku to potvrdil jeho pridelený obhajca. Dvadsaťosemročný Austrálčan Brenton Tarrant si už v sobotu vypočul obvinenie z vraždy.

Advokát Richard Peters sa médiám zveril s domnienkou, že Tarrant chce zneužiť proces k zoznámeniu svetovej verejnosti so svojimi krajne pravicovými extrémistickými názormi. "Sudca si s tým bude musieť poradiť," dodal Peters. 

Piatkový masaker v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadal najmenej 50 obetí. Tarranta, ktorý zatiaľ zostáva jediným podozrivým, zatkla na mieste polícia. Za mnohonásobnú vraždu mu hrozí doživotie. Podľa majiteľa novozélandského obchodu so zbraňami Gun City si u nej obvinený Austrálčan niekoľkokrát objednal pušky a strelivo cez internet. Dokopy štyri pušky kúpil v období od decembra 2017 do marca 2018. 

Vysoko výkonná automatická zbraň, ktorú Tarrant údajne použil pri streľbe v mešitách ale medzi nimi nebola. Nákup mal prebehnúť úplne legálne. "Nič neobvyklé sme si u toho muža nevšimli, mal zbrojný preukaz," povedal vlastník obchodu David Tipple. 

Krátko pred činom muž odoslal na 30 adries, vrátane pracovného mailu novozélandskej premiérky Jacindy Ardern text svojho manifestu. Muslimov a migrantov v ňom označil za votrelcov a seba samého za rasistu. 

Zmena zákonov o držaní zbraní

Novozélandská vláda predstaví do desiatich dní prísnejší zákon o držaní zbraní. Kabinet premiérky Jacindy Ardern sa na obrysoch zákona dohodol v pondelok na prvom zasadaní po piatkových vražedných útokoch na veriacich v dvoch mešitách v meste Christchurch. 

Pozrite si rozhovor so Slovenkou, ktorá žije na Novom Zélande.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy