Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kedysi to mala byť hrádza proti extrémizmu, teraz sa rokuje s kotlebovcami
Zdielať na

Kedysi to mala byť hrádza proti extrémizmu, teraz sa rokuje s kotlebovcami

BRATISLAVA / Posledné hlasovania vládneho Smeru vraj vyvolávajú veľa otáznikov. A to aj pre podporu zo strany poslancov kotlebovej strany. Podľa analytikov takto Smer, ktorý chcel stavať hrádzu proti extrémizmu, legitimizuje takýmito rokovaniami ĽSNS aj do budúcich volieb. Niektorí dokonca naznačujú tiché dohody medzi oboma stranami.

"Musím poďakovať aj poslancom z ĽSNS," povedal pred niekoľkými dňami Robert Fico  v priamom prenose na tlačovej konferencii po schválení dôchodkového stropu.

"Samozrejme že od fašistických poslancov nič dobré nečakám, tam ma to neprekvapuje, ale pri tých, ktorí sa tvária, že chcú byť súčasťou zodpovednej budúcej vlády, som veľmi nemilo prekvapený," povedal poslanec Martin Poliačik.

Igor Matovič dodáva: "Kotleba je odchovanec Roberta Fica, on ho dojčil, dnes vyrástol na veľkého chlapa a urobí všetko preto, abz spolu po budúcich voľbách vládli. Či potichu, alebo nahlas."

Dôchodkový strop nie je prvý bod v parlamente o ktorom koalícia rokovala s Kotlebovou stranou. Hovorilo sa o tom už v novembri, keď chceli zmeniť pravidlá voľby ústavných sudcov. S ĽSNS mal rokovať poslanec Podmanický.

"Kládli nám otázky, my sme na ne odpovedali, to je pravda. Ale nenazval by som to oficiálnymi rokovaniami. Bola to normálna diskusia," hovorí Podmanický.

Kým Smer tvrdí, že diskusia o dôchodkovom strope nie je predpríprava budúcej koaličnej spolupráce, politológ to vidí presne naopak: "Ukazuje sa, že v posledných dňoch vznikla v parlamente tichá neoficiálna väčšina za účasti strán Mariána Kotlebu a Borisa Kollára," hovorí Marián Leško.

Boris Kollár dodáva: "Jedine to vám poviem, že s tým, čo dnes predstavuje Robert Fico a Smer určite do vlády nepôjdem." Na otázku, či mu neprekáža Kotleba, Kollár odpovedal: "Pokiaľ sa jasne nevyjadrí, otázka holokaustu, pokiaľ bude uznávať Tisa, tak určite nevieme sadnúť a rokovať."

Politológ Richard Vašečka hovorí: "Posledné rokovania ukázali, že ĽSNS sa legitimizovala ako regulérna strana - z jednej strany spoločenského spektra."

Z najsilnejších koaličných strán ale zaznievajú silné stanoviská.

Premiér Peter Pellegrini hovorí: "Nikdy nebudem súhlasiť, aby strana Smer-SD vytvorila akúkoľvek koalíciu s týmito ľuďmi, ktorí popierajú zásadné hodnoty a našu históriu a to nielen na centrálnej úrovni, ale ani na mestskej, regionálnej, na žiadnej. Pre mňa je to červená čiara, cez ktorú nikdy neprekročím."

 Predseda SNS a Národnej rady Andrej Danko sa pridáva: "Pre mňa je to absolútne neprijateľné." Minister László Solymos vraví: "U mňa je cez čiaru a myslím, že aj u nás v strane, že by sme nejaké také rokovanie robili.

Realita sa ale ukáže až po parlamentných voľbách podľa toho, ako budú rozdané karty.

Muži, ktorí svojimi prejavmi lavírujú na hrane zákona, sa stávajú partnerom pre najsilnejšiu politickú stranu na Slovensku

Súvisiace články

Najčítanejšie správy