Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kočner bol na výsluchu na NAKA, konkrétne ku vražde Jána Kuciaka ale nevypovedal
Zdielať na

Kočner bol na výsluchu na NAKA, konkrétne ku vražde Jána Kuciaka ale nevypovedal

NITRA/BRATISLAVA / Mariana Kočnera, obvineného v prípade vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka predviedli vyšetrovatelia Národnej protizločineckej jednotky na výsluch no Nitry už ráno. Prišli obhajcovia všetkých obvinených. To, že Kočner sedel celé hodiny pred vyšetrovateľmi vraždy ale neznamená, že aj vypovedal ku skutku. Kočnera zastupuje advokát Marek Para.

Para je orgánom orgánom činným v trestnom konaní známy tým, že napáda zákonnosť úkonov vyšetrovateľov, o ktorých má pochybnosti. Už na pondelkovom rozhodovaní o Kočnerovej väzbe pre podvod na zmenkách vyhlásil, že sa s Kočnerom nedokáže kvalifikovane radiť, lebo ich porady vo väznici polícia utajene monitoruje. A to považuje za zásadný zásah do Kočnerových práv na obhajobu.

​A preto aj v stredu Kočner na výsluchu v prípade vraždy archeologičky Kušnírovej a novinára Kuciaka ku skutku, pre ktorý je obvinený, nevypovedal. Marek Para už pri príchode na NAKA, na otázku TV JOJ či Kočner bude vypovedať povedal, že "Vyjadríme sa až po výsluchu."

Výsluch skončil po troch hodinách

Mariana Kočnera obvinili z vraždy 8. marca 2019, doručené mu bolo o šesť dní neskôr, 14. marca 2019. Doteraz jeho sťažnosť proti obvineniu dozorový prokurátor nemá doručenú.

Pozrite si celý rozhovor s advokátom Mariana Kočnera:

​Dozoroví prokurátori stále nemajú Kočnerovu sťažnosť

​Podľa zistení TV JOJ, dozoroví prokurátori k dnešnému dňu stále nemajú doručenú Kočnerovu sťažnosť proti Uzneseniu o vznesení obvinenia pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažnom zločine úkladnej vraždy. 

​Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry pre TV JOJ dopoludnia uviedla: "Úradu špeciálnej prokuratúry zatiaľ nebola doručená sťažnosť voči vyneseniu obvinenia," uviedla Jana Tökölyová.

To ale neznamená, že Kočner proti obvineniu z vraždy nepodal sťažnosť. Ešte 14.3.2019, keď prokuratúra verejne informovala o obvinení Kočnera vraždy, vo vyšetrovacom spise podľa zistení TV JOJ nebolo doručené splnomocnenie advokáta, ktorého si Kočner zvolil pre zastupovanie. Marek Para Kočnera začal obhajovať až o niekoľko dní neskor.

Obvinený má na podanie sťažnosti proti obvineniu 3 dni. Kočner ale sťažnosť podal a rozhodnúť o nej musí sám vyšetrovateľ, ktorý ho obvinil, alebo prokurátor ak mu sťažnosť policajt odstúpi. Podľa trestného poriadku v prípade obvinenia, v ktorom vystupujú aj poškodení, o sťažnosti obvineného policajt sám rozhodnúť nemôže a musí o sťažnosti rozhodovať dozorový prokurátor trestného konania. Ten Kočnerovu sťažnosť stále doručenú nemá.

Podľa trestného poriadku, ak obvinený v čase doručenia nemá zvoleného advokáta ale bude ho mať, musí v zákonnej trojdňovej lehote podať sťažnosť. Polícii v sťažnosti uvedie, že povinné odôvodnenie toho, prečo proti obvineniu podáva sťažnosť doručí neskôr, potom ako si zvolí obhajcu. A to sa zrejme aj stalo. Pri takýchto závažných prípadoch je bežné, že OČTK dostanú od obvinených sťažnosť proti obvineniu a odôvodnenie doručia dodatočne.

Aj advokáti, keď sa s prípadom nestihnú oboznámiť, sťažnosť podajú a zvyknú uviesť, že sťažnosť odôvodnia po nahliadnutí do vyšetrovacieho spisu a po porade s klientom. A požiadajú vyšetrovateľa aj prokurátora, aby počkal a o sťažnosti skôr nerozhodol. Preto ÚŠP na Kočnerovu sťažnosť proti obvineniu čaká a keď ju dostanú, dozoroví prokurátori o nej následne rozhodnú rýchlo. 

"Sťažnosť proti obvineniu sme podali v zákonnej lehote. Odôvodniť ju ale zatiaľ nemôžeme. Žiadame vyšetrovateľa, aby obvinenie doplnil konkrétnymi informáciami. Je spísané vágne. Potrebujeme mu porozumieť. Na základe takéhoto obvinenia si myslíme, že nie je možné nikoho obviniť. To by neprešlo ani pred Európskym súdom pre ľudské práva," uviedol Kočnerov obhajca. 

Parovi chýbajú konkrétne špecifikované údaje získané z mobilných zariadení, BTS stanice, presné určenie polôh, jednoznačnosť časových údajov, atď. 

​Prednostne a urýchlene

Interný predpis Generálnej prokuratúry nariaďuje o veciach väzobných rozhodovať prednostne a urýchlene. Para spochybňuje postupy vyšetrovacích orgánov.

Podľa Kočnerovho obhajcu sú jeho porady s obvineným monitorované utajenými prostriedkami políciou priamo v leopoldovskej väznici, v ktorej Kočner vykonáva preventívnu a kolúznu väzbu. To, že dopoludnia celé hodiny Kočner sedel pred vyšetrovateľmi vraždy neznamená, že ku skutku vypovedal. Obvinený môže na výsluchu vyhlásiť, že nebude odpovedať na otázky vyšetrovateľa týkajúce sa skutku, pre ktorý je obvinený. Má ale právo pred vyšetrovateľom zhodnotiť a vyjadriť sa k výsluchom spoluobvinených, k znalcom, k tomu, ako je napríklad vedená jeho väzba, k podmienkam vo väznici, k zaujatosti zo strany OČTK, môže podávať sťažnosti na vedenie výsluchu atď.

Pri takýchto úkonoch sa uplatňuje absolútne právo obvineného na obhajobu prioritne. A to sa dialo aj na dopoludňajšom výsluchu Kočnera. Kočner sa s obhajcom sťažujú na vyšetrovateľov, aj výkon väzby. 

Trestné oznámenie a výmena vyšetrovateľa

Podľa Mareka Paru Kočner vinu odmieta. Dopoludnia podal v súvislosti s vyšetrovaním vraždy dve trestné oznámenia.

Na Alenu Zsuzsovú je vyvíjaný nátlak. Zrejme zo strany vyšetrovateľa, uviedol po Kočnerovom výsluchu Para s tým, že sa opiera o vedenie včerajšieho výsluchu Zsuzsovej na nitrianskej NAKA. "Trestné oznámenie podávame preto, ako je s obvinenou zaobchádzané pri výsluchu. Považujeme to za nátlak, ktorý ide pravdepodobne zo strany príslušníkov policajného zboru," uviedol Marek Para. Praktiky polície opísala obhajobe samotná Alena Zsuzsová, Para uviedol, že v utorok na policajnom výsluchu bola Zsuzsová v miestnosti, kde ju obmedzili na slobode, bol vykonaný ňou nevyžiadaný rozhovor. Podľa Paru na výsluchu nebol prítomný jej obhajca. A preto podali trestné oznámenie pre marenie spravodlivosti. "Vyšetrovateľ je zaujatý a preto žiadame jeho výmenu," dodal Para. Druhé trestné oznámenie obhajcovia podali pre úniky z vyšetrovacieho spisu. Podľa Paru, ak by vyšetrovateľ mal úprimný záujem preveriť dôveryhodnosť napríklad uniknutých SMS správ, tak by ich najprv preveroval. "Nie že dôkazy najprv zverejnia médiá," uviedol Para. 

Para ďalej uviedol, že o praktikách na obvinenej, ktoré považuje obhajoba za nezákonné vyšetrovateľ poznal, vedel o nich, situáciu poznal, vnímal ju a toleroval. To že jej nezabránil je podľa advokáta dôvod na jeho výmenu. To, či okrem tvrdení Zsuzsovej vie opísané konanie polície aj inak preukázať, tak k tomu sa Marek Para už vyjadriť nechcel.

Marek Para k údajnému monitorovaniu jeho stretnutí s Marianom Kočnerom v leopoldovskej väznici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy