Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kandidáti na post šéfa polície a inšpekčnej služby majú za sebou prvé výberové konanie
Zdielať na

Kandidáti na post šéfa polície a inšpekčnej služby majú za sebou prvé výberové konanie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V utorok sa uskutočnilo výberové konanie na funkciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby SR ako aj na funkciu prezidenta Policajného zboru SR. Výberového konania sa zúčastnilo osem kandidátov, štyria na pozíciu riaditeľa Inšpekčnej služby a štyria na pozíciu prezidenta Policajného zboru. Do ďalšieho kola postupujú traja uchádzači pre každú pozíciu.

Na post prezidenta Policajného zboru Komisia vyhodnotila ako vhodných troch uchádzačov, a to Milana Lučanského, Ivana Piliara a Ivana Ševčíka. Komisia podľa zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru vyhodnotila na post šéfa Inšpekcie ako vhodných tiež troch uchádzačov, a to Martina Krčmárika, Adriána Szabóa a Roberta Zaplatílka.

Čo musí spĺňať uchádzač?

Uchádzač o miesto policajného prezidenta Policajného zboru musí byť príslušníkom PZ SR najmenej desať rokov, nesmie byť odsúdený za spáchanie trestného činu, má disponovať vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, rovnako ako špecializovaným policajným vzdelaním. Okrem toho by mal byť najmenej päť rokov nadriadeným aspoň jednému príslušníkovi Policajného zboru.

Kandidát na policajného prezidenta mal dodať písomnú žiadosť o zaradenie do výberového konania, ktorého súčasťou bude aj vyhlásenie uchádzača, že spĺňa uvedené predpoklady, životopis a tiež koncepciu rozvoja a riadenia Policajného zboru. 

Výberové konanie vypísalo ministerstvo aj na pozíciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Predpoklady uchádzača sú podobné ako pri policajnom prezidentovi: nebol odsúdený za spáchanie trestného činu, má mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Rovnako by mal byť desať rokov v služobnom pomere príslušníka Policajného zboru v inšpekčnej službe alebo kriminálnej polície, no navyše spĺňajú kritériá aj príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo ako prokurátor, ktorý vykonáva dozor v trestnom konaní. Rovnako by mal byť uchádzač najmenej päť rokov nadriadeným aspoň jednému príslušníkovi Policajného zboru alebo Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo vedúcim prokurátorom. 

Kandidát o miesto riaditeľa Úradu inšpekčnej služby mal dodať životopis a písomnú žiadosť o zaradenie do výberového konania. V prípade príslušníka Policajného zboru pridáva aj vyhlásenie uchádzača, že spĺňa všetky vyššie uvedené predpoklady na výkon funkcie riaditeľa Úradu
inšpekčnej služby. V prípade, že uchádzač nie je príslušníkom Policajného zboru pripája doklady preukazujúce splnenie predpokladov na výkon funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby uvedené v 2. až 4. bode. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy