Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výsledky prezidentských volieb: Ako sa hlasovalo v jednotlivých mestách Slovenska?
Zdielať na

Výsledky prezidentských volieb: Ako sa hlasovalo v jednotlivých mestách Slovenska?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko si v sobotu zvolilo po prvýkrát za prezidenta ženu - Zuzanu Čaputovú. V druhom kole prezidentských volieb vyhrala takmer vo všetkých samosprávnych krajoch. Najviac hlasov získala v Bratislavskom kraji, konkrétne v meste Bratislava. Jej protikandidát Maroš Šefčovič vyhral jedine v Prešovskom kraji. Ako dopadli voľby v jednotlivých mestách, a ako hlasovali v Pezinku, či v Senci?

Historicky prvá žena v prezidentskom úrade. Zuzana Čaputová. Favoritka na zisk prezidentského kresla svojim víťazstvom potvrdila predpovede predvolebných prieskumov. Podľa ešte stále neoficiálnych výsledkov v priamej prezidentskej voľbe získala milión 56 tisíc 582 preferenčných hlasov (1 056 582), čo predstavovalo 58,40 percenta zo všetkých odovzdaných hlasov. Porazený Čaputovej protikandidát Maroš Šefčovič vo voľbách presvedčil 752 tisíc 403 voličov a teda 41, 59  hlasujúcich.

​Najväčšia volebná účasť bola práve v Bratislavskom kraji, kde práve v Bratislave bolo najviac odovzdaných obálok - až  218 423. Zuzanu Čaputovú volilo v  Bratislavskom kraji 73,74 percenta voličov. Jej protikandidát Maroš Šefčovič získal víťazstvo jedine v Prešovskom kraji so ziskom 51,03 percenta hlasov zúčastnených voličov.

V meste Pezinok, odkiaľ pochádza novozvolená prezidentka, volilo za ňu 21 414 občanov. V Senci, kde má rezidenciu Maroš Šefčovič, volilo v jeho prospech 9 113 občanov. 

Aký počet hlasov mali Čaputová a Šefčovič v jednotlivých mestách Slovenska? 

Vyjadrenie Maroša Šefčoviča:

​Vyjadrenie Zuzany Čaputovej -Ďakovanie:


Súvisiace články

Najčítanejšie správy