Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrad Krásna Hôrka vyhorel pred siedmimi rokmi, dodnes svoje brány opäť neotvoril
Zdielať na

Hrad Krásna Hôrka vyhorel pred siedmimi rokmi, dodnes svoje brány opäť neotvoril

KRÁSNA HÔRKA / 10. marca pred 7 rokmi sme vás informovali o ničivom požiari hradu Krásna Hôrka. Zábery, na ktoré nikto z nás nezabudne a ktoré sa každému vryli do pamäti. Do rekonštrukcie hradu bolo zatiaľ investovaných 5.200.000 eur z poistného plnenia a takmer 100-tisíc eur z verejnej zbierky. Žeriav však na hrade stále stojí bez pohybu a nielen obyvatelia obce, ale aj celé Slovensko sa pýta dokedy.

Ani 7 rokov po ničivom požiari brány hradu stále otvorené nie sú. Obyvateľom prekáža aj žeriav, ktorý podľa ich slov stojí na hrade bez pohybu už roky.

"My sme si už zvykli na ten žeriav a možno dostane aj tabuľu ako národná kultúrna pamiatka," hovorí starosta obce Krásnohorské Podhradie Peter Bollo.

Barbora Palovičová, riaditeľka komunikačného odboru ministerstva kultúry SR vysvetľuje: "Odstránenie žeriava by spôsobilo oveľa vyšší náklad ako v prípade, že ten žeriav tam je ponechaný".

Doteraz sa na rekonštrukciu hradu použilo viac ako 5 miliónov eur. Tieto financie boli použité hlavne na prekrytie hradu. Slovenské národné múzeum plánuje spolu s obcou Krásnohorské Podhradie vytvoriť aj občianske združenie na získanie ďalších finančných prostriedkov. Múzeum zverejnilo vizualizácie ako by mala Krásna Hôrka po rekonštrukcii vyzerať. Momentálne sa pracuje na projektoch.

Ako prvá by mala byť verejnosti sprístupnená dolná a stredná časť hradu. "Moja predstava je taká, že v nejakom roku 2021 by sa tam snáď mohli objaviť už aj prví návštevníci," hovorí ministerka kultúry Ľubica Laššáková.


Pozrite sa na to, čo všetko sa na hrade už urobilo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy