Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiska bude vetovať zákon, ktorý by obmedzil slobodu médií
Zdielať na

Kiska bude vetovať zákon, ktorý by obmedzil slobodu médií

BRATISLAVA / V Bratislave sa uskutočnila konferencia, na ktorej sa hovorilo o slobode médií a práci Jána Kuciaka. Podľa šéfa Európskej asociácie vydavateľov novín a časopisov novinári už od čias Martina Luthera riskujú svoje životy, svoj príjem, a to len pre jedno – aby prispeli k slobode prejavu.

Podobne ako on sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, ktorý považuje za nebezpečné, keď politici verbálne napádajú novinárov. Reč bola aj o práve parlamentom schvaľovanom Tlačovom zákone. Prezident dnes povedal, že nebude váhať vetovať akýkoľvek zákon, ktorý by oslabil novinársku obec. 

"V žiadnom prípade si nemyslím, že by sme tu teraz mali vytvárať nejaké skupiny rovnejších medzi rovnejšími. To znamená, že politici by mali teraz dostávať nejaké obrovské práva vyjadrovať sa a komentovať to, čo o nich niekto napíše, keď normálny občan to nebude mať," uviedol Andrej Kiska. 

Zároveň avizoval, že ako prezident nebude váhať vetovať zákon, ktorý by obmedzil slobodu novinárov.

"Demokracia nepozná finálne víťazstvo alebo porážku. Je to práca, je to proces a máme veľa práce pred sebou – nielen na Slovensku, ale všade na svete,“ povedal Kiska. "Nepriatelia slobody tlače nie sú porazení, naopak, sú ešte odvážnejší a vidíme, že rastú protidemokratické emócie v spoločnosti,“ pokračoval Kiska vo svojom príhovore a venoval sa aj tzv. fake news, čiže falošným správam a dezinformáciám. "Tradičné médiá už nie sú jedinými strážcami pravdivých informácií. Vidíme, že aj mnohí politici využívajú vlnu fake news,“ upozornil prezident s tým, že dodržiavanie demokratických princípov si vyžaduje úsilie. Nezávislých a kriticky zmýšľajúcich novinárov potrebuje podľa neho spoločnosť viac než kedykoľvek pred tým. "Bez ohľadu na to, akým problémom čelíme, profesionálna žurnalistika musí byť vždy súčasťou riešenia, keďže kontrola faktov sa nedá nahradiť ničím iným,“ domnieva sa hlava štátu. Slobodná tlač musí kontrolovať politikov, proti dezinformáciám neexistuje univerzálny čarovný prútik, dá sa voči nim bojovať len starou dobrou novinárčinou.

Kiska v prejave pripomenul aj legislatívne snahy ovplyvniť či oslabiť prácu novinárov, zhoršiť mediálne prostredie a naštrbiť dôveru v médiá. "Sú návrhy zákonov, ktoré chcú oslabiť novinársku obec. Ako prezident nebudem váhať vetovať takéto zákony,“ prisľúbil Kiska. Vyzval na podporu a ochranu slobodnej žurnalistiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy