Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zálohovanie PET fliaš naberá reálne kontúry, obchodníci sú proti
Zdielať na

Zálohovanie PET fliaš naberá reálne kontúry, obchodníci sú proti

BRATISLAVA / Pripravovaný zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek legislatívne prechádza do konečnej fázy, obchodníci sú ale proti. Hovoria o zdražovaní nápojov. Ich pripomienky k návrhu nového zákona však ministerstvo životného prostredia neakceptuje.

Časy, kedy sme v obchodoch kupovali malinovky a kvôli zálohe opätovne vracali do obchodov, už nie sú retro. Konkrétny návrh ministerstva je 12 centov za PET fľašu a 10 centov za plechovku.

"Vykonali sme v týchto dňoch prieskum a až 86 percent spotrebiteľov je za zálohovanie fliaš," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. "Keby sa ich pýtali, či chcú vo vreciach nosiť fľaše do obchodu, určite by povedali nie," hovorí I.viceprezident Zväzu Obchodu SR, Pavol Konštiak.

Dnes sa podľa obchodníkov separuje až 60 percent PET fliaš, a preto nie je potrebný nový finančne náročný systém. "Viete, aké vzniknú náklady. Na kúpu automatov a s tým spojené náležitosti? Všetko sa to premietne prirodzene do vyššej ceny," uviedol prezident Zväzu obchodu Martin Katriak. "Máme zato, že automaty zaberú dve parkovacie miesta a spotrebiteľ do nich nahádže fľaše a s lístkom pôjde do obchodu, kde mu dajú peniaze alebo kúpi za to nákup. Žiadny problém ale určite to zvýši separáciu. a ten, kto fľašu odhodí, možno iný zdvihne, lebo bude za to, že to zdvihne odmenený," vysvetľuje Ferenčák. 

Obchodníci žiadajú ministerstvo, aby účinnosť zákona presunula z 2022 na 2025. N: Michal Sebíň, predseda enviromentálnej sekcie ZO SR
"V pripomienke, ktoré neakceptujú a čaká nás rozporové konanie chceme, aby posunuli účinnosť pretože dovtedy sa separácia zdvihne a nebude treba zálohovanie," tvrdí predseda enviromentálne sekcie ZO SR Michal Sebíň. 

"Nevidíme na to dôvod. Zákon sa pripravuje a to s účinnosťou 2020 a do praxe 2022. Pre nás je dôležité zvýšiť separáciu," dodal Ferenčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy