Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Každý desiaty muž je týraný svojou partnerkou. Dôvodov je niekoľko
Zdielať na

Každý desiaty muž je týraný svojou partnerkou. Dôvodov je niekoľko

BRATISLAVA / Máloktorý chlap na rovinu prezradí, že ho vlastná žena bije. Čísla ale hovoria jasne. Každý desiaty muž sa podľa celosvetových údajov stane obeťou útoku manželky, či priateľky. Aj na Slovensku počet trestných činov týrania blízkej osoby za posledných päť rokov stúpol.

Domáce násilie na mužoch sa veľmi nelíši od násilia na ženách. Podobne aj v tomto prípade sa vyskytuje psychický či fyzický teror. "Je to zhruba tých 50 na 50, lebo keď si vezme žena toho pána alebo manžela do parády, je to potom niekedy horšie ako u tých mužov," vyjadril sa psychológ Karol Kleinmann. Taliansku domácnosť partneri nezažívajú od prvého momentu. "Sa to vyvíja, graduje, zo začiatku tie manželské vzťahy sú veľmi pekné, ale väčšinou ten muž zlyhá, v tom zmysle, že začne chodiť viac do krčmy, viacej popíjať, alebo prestane nosiť peniaze a pokiaľ je tá žena razantnejšia, tak si to väčšinou vybavuje s ním ručne stručne," pokračoval psychológ. 

Okrem bitky bývajú muži aj pod psychickým tlakom, ktorý má viacero podôb. "V prvom rade to je zamedzenie sexuálneho styku, v druhom prípade nedostane potravu, pretože neposlúcha a to súvisí aj s financiami, že musí odovzdať celú výplatu a manželka ho vydeľuje," podotkol Kleinmann.

Muži sú od žien závislejší

Dlhodobé týranie môže vyvolať u muža poruchy spánku, depresie, problémy v intímnej oblasti alebo aj sklony k samovražde. Podľa psychológa sa ale muži stávajú psychicky závislí od svojej partnerky. "Možno tam je aj také niečo zo sadomasochistického vzťahu, že jednoducho to prijímajú ako trest za to, že nenosia tie peniaze alebo že pijú a im to vyhovuje, že majú aspoň tú strechu nad hlavou," pokračoval.

V porovnaní za posledných 5 rokov došlo pri trestnom čine týrania blízkej osoby k nárastu počtu obetí tak mužského ako aj ženského pohlavia. "Za trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby je možné uložiť v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. Za tento trestný čin bolo v roku 2014 až 2017 odsúdených 539 osôb a za prvý polrok roku 2018 to bolo 95 osôb," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Denisa Gerši. "Je dôležité, aby obete o domácom násilí nemlčali, ale zdôverili sa niekomu ešte predtým než sa bude násilie stupňovať," upozornila policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Pozrite si reportáž o mužovi, ktorý za týranie matky dostal 7 rokov vo väzení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy